menu sluiten

kit of parts 

cepezed is altijd gericht geweest op verandering. Tegen de stroom in kozen we in 1974 voor een kit of parts. We zijn ervan overtuigd dat kwalitatief hoogstaande prefab-elementen ook betere architectuur opleveren. In elk geval is er minder materiaal nodig, want ruwbouw is meteen ook afbouw. En de bouw verloopt sneller en schoner. Aan het kit of parts-principe is 50 jaar vastgehouden, wat niet betekent dat er niks veranderde. De kit of parts leent zich voor opschaling en serieproductie, zo bleek. Steeds vaker kiest cepezed voor biobased 'parts' en als het even kan, is de kit niet alleen demontabel, maar zelfs remontabel.

prototype  

De kit of parts-aanpak die cepezed in 1974 voor ogen had, was nieuw en vroeg daarom om prototypes. Hoe verloopt de bouw als je vooral prefab-elementen monteert? Is de kwaliteit van de architectuur echt beter? En hoe pakt het esthetisch uit als je een constructie in het zicht laat? De 2-(z)onder-1-kap-woning bewijst het gelijk van cepezeds aanpak.

serieel  

Een kit of parts leent zich bij uitstek voor serieproductie. De onderdelen worden immers in de fabriek gemaakt. Bij de showroom annex werkplaats voor Porsche was dat ook nadrukkelijk de bedoeling. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim duizend gebouwd, in verschillend formaat. De allereerste staat in Stuttgart-Zuffenhausen. De meest nabije in Rotterdam.

schaalbaar  

Twintig jaar innoveerde cepezed de kit of parts met kleine projecten. De renovatie van het Rijkswaterstaatkantoor Westraven bewijst dat de technische principes en het financiƫle plaatje zich ook prima lenen voor de grote schaal. De bestaande toren uit de jaren 70 kreeg een futuristische, tweede huid. Aan de voet kwam vierlaagse nieuwbouw bestaande uit schakelbare elementen.

remontabel  

Een kit of parts bestaat uit prefab-elementen, die op de bouwplaats worden gemonteerd. Zowel de techniek als het proces innoverend, maakte cepezed met de tijdelijke rechtbank van Amsterdam de stap naar een demontabele, of eigenlijk een remontabele kit of parts. De nauwe samenwerking met de opdrachtnemers - cepezedprojects en Du Prie - bleek cruciaal voor het welslagen.

circulair  

De kit of parts van The Green House - een tijdelijk horecapaviljoen in het Utrechtse stationsgebied - bestaat uit zoveel mogelijk circulair materiaal. Op de vloer van de begane grond liggen straatklinkers uit Tiel en voor de gevel zijn de rookglazen panelen van de voormalige Generaal Knoopkazerne gebruikt. Het resultaat is een collage zonder dat het rafelt.

biobased  

Een kit of parts hoeft zich niet te beperken tot het vertrouwde, maatvaste staal. De laatste tien jaar onderzoekt cepezed variaties in hout, bamboe en ander biobased materiaal. Na het afwegen van aspecten als kosten, levertijd, montage, esthetiek en sfeer, is de uitkomst vaak hybride. De kit of parts voor de nieuwe delen van het gemeentehuis van West Betuwe is nagenoeg geheel van hout.