cepezed in de race om nobel center

De organisatie achter de jaarlijks uitgereikte Nobel Prijzen heeft een architectencompetitie opgezet voor het ontwerp van een ruim 25.000 m2 tellend Nobel Center in het hart van de Zweedse hoofdstad Stockholm. cepezed is één van de deelnemers aan de competitie, die alleen op uitnodiging toegankelijk is. 

Met het Nobel Center krijgt de organisatie na lange jaren eindelijk een eigen onderkomen, dat onder meer het nu elders gevestigde Nobel Museum gaat huisvesten, maar ook een aanvullend programma voor informatie, educatie en kennisuitwisseling. Het centrum krijgt vanzelfsprekend ook een ceremoniële ruimte voor de jaarlijkse prijsuitreiking, die nu nog plaatsvindt in het concertgebouw van Stockholm. Het gebouw op een plot aan de Blasieholmen dat door de gemeente beschikbaar is gesteld en direct nabij het Nationaal Museum ligt, moet in alles de geest van de Nobel-organisatie weerspiegelen en het belang van Stockholm en Zweden als respectievelijk de thuisstad en het thuisland van de Nobel Prijzen onderstrepen.

Uit de presentaties van ruim 140 bureaus afkomstig uit 25 landen op vier continenten selecteert de organisatie momenteel tien tot twaalf kandidaten die in een volgende ronde een schetsontwerp mogen maken.