Links klein
Engels Mail
Rechts klein

markante modernisering herenhuis

cepezed heeft de markante modernisering van een traditioneel herenhuis uit de jaren twintig opgeleverd. De woning ligt in Den Haag aan de kop van een gesloten bouwblok, tegenover het landgoed Oostduin-Arendsdorp. Omdat het pand valt onder beschermd stadsgezicht, is het gevelbeeld aan de voorzijde onveranderd gebleven. Intern en aan de achterkant zijn echter enkele krachtige ingrepen gedaan.

Het huis heeft de structuur van een klassieke Hollandse tussenwoning, met één brede en één smalle beuk. Met behoud van de laatst aanwezige oorspronkelijke details als de entreesluis en ornamenten gipsplafonds, is deze indeling op de begane gerond volledig doorbroken. De voormalige gang en keuken zijn bij de woonruimte getrokken, zodat één grote, loft-achtige ruimte is ontstaan. Langs de wand is hierin een langgerekt, strak vormgegeven en organiserend element geplaatst, dat onder meer de keuken, open haard en televisie bevat. De bestaande deuren zijn hergebruikt binnen een kastenwand aan de andere zijde van het vertrek. De nieuw ontstane woonruimte is over de volledige oppervlakte voorzien van een gietvloer.

De achtergevel van het pand is letterlijk en figuurlijk geopend en vervangen door een glaspui met een taatsdeur van maar liefst twee meter breed en zes en halve meter hoog. De voormalige buitenruimte van het balkon op de eerste verdieping is bij de woning betrokken, waardoor een vide even hoog als de taatsdeur is ontstaan. Op de eerste verdieping grenst hieraan een werkkamer met een houten vloer, een glazen balustrade en lange zichtlijnen over de achtergelegen binnentuinen. De voorheen aan de achterzijde schuin aflopende tweede verdieping is terugliggend van de gevel uitgebouwd en voorzien van een dakterras. Voor de modernisering van de sanitaire voorzieningen is veel gebruik gemaakt van materialen als Corian en translucent glas.

Het pand is verder sterk verduurzaamd, onder meer door isolatie van de vloer, gevels en het dak. Ook is het voorzien van nieuwe ketels, vloerverwarming, een warmteterugwininstallatie en LED-verlichting. Boven de trap is een nieuw drielaags dakraam geplaatst, dat voor natuurlijke trek in warme perioden te openen is.

 

Links klein
Rechts klein