vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

gezocht: de geest van het techniekmuseum

Het Delftse architectenbureau cepezed, nu nog gevestigd in een kenmerkend glazen pand aan de Phoenixstraat, betrekt rond de zomer volgend jaar het voormalige Techniekmuseum aan de Ezelsveldlaan. Samen met een aantal andere bedrijven als de ontwikkelaar van interactieve tentoonstellingsopstellingen Kiss the Frog vormt cepezed er straks het culturele cluster C2. In de periode rondom de opening tonen de aanstaande gebruikers graag een kleine publieksexpositie over de historie van hun nieuwe onderkomen. Daarvoor zijn zij ook op zoek naar bijdragen van het publiek.

Het Rijksmonument kent al een lange geschiedenis. Het is gebouwd in de periode 1905-1911 naar definitief ontwerp van de Haagse architect en Rijksbouwmeester Jan Vrijman (1865-1954), die onder meer ook het Gymnasium Haganum in Den Haag, het Provinciehuis in Groningen en het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie in Leiden ontwierp.

De drie hallen deden de eerste decennia dienst als onderwijslaboratorium voor de afdeling Werktuig- en Scheepsbouwkunde van de Technische Universiteit (destijds Hogeschool); studenten leerden er de werking van grote machines. Maar zij fungeerden ook lange tijd als mensa en boden enige tijd onderdak aan een restaurant. Tussen 1991 en 2008 huisvestten zij het Techniekmuseum, waar het publiek onder meer kon ontdekken hoe machines van vroeger eruitzien en werken.

Komend jaar ondergaat het complex een modernisering die er vooral ook op gericht is de bestaande hallen zo veel mogelijk hun eigen karakter te laten behouden. Wel krijgt het geheel een nieuw, neutraal vormgegeven entreegebouw.

De nieuwe bewoners doen een oproep aan iedereen met een bijzonder verhaal, een dierbare herinnering, een leuke anekdote of fraai beeldmateriaal rondom dit kenmerkende stukje Delft. Zo hebben veel mensen de gebouwen bijvoorbeeld gebruikt als reportagelocatie voor hun bruiloftsfoto’s. Heeft u ook iets moois, leerzaams, karakteristieks, romantisch et cetera meegemaakt in het voormalige Techniekmuseum? Heeft u nog mooie foto’s, tekeningen of andere beelden of documenten waarin het complex een rol speelt? Bel of mail dan Jeroen Hendriks van architectenbureau cepezed via telefoonnummer 015 2150000 of jeroen.hendriks@cepezed.nl
vorige pagina
volgende pagina