vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

eerste paal duurzame nieuwbouw kwr

Op dinsdag 29 oktober heeft de burgemeester van Nieuwegein, Frans Backhuijs, de eerste paal geboord van het nieuwe bedrijfsgebouw voor het KWR Watercycle Reseach Institute. Hij werd daarbij vergezeld door Wim van Vierssen, CEO van KWR. Meer dan 100 genodigden, omwonenden, leden van het bouwteam Aqua Redivivus en medewerkers van KWR keken toe en proostten na afloop op het nieuwe gebouw.

Het komende jaar wordt er hard gewerkt aan de realisatie van een modern, duurzaam pand op het eigen terrein van KWR in Nieuwegein. “We krijgen een huisvesting die past bij onze identiteit van internationale en vooraanstaande kennisonderneming”, aldus Wim van Vierssen. De duurzaamheid van het gebouw kenmerkt zich onder meer door een vermindering van 60 procent in energieverbruik, waarbij gebruik wordt gemaakt van een zonneboiler, LED-verlichting, zonnepanelen en energiezuinige apparatuur. Ook wordt een systeem voor warmte/koudeopslag (WKO) aangelegd om het gebouw te koelen en te verwarmen. Dit laatste levert vooral bij koeling – zeer belangrijk voor de laboratoria van KWR – forse CO2-besparingen op ten opzichte van conventionele systemen.

Tot de verdere duurzaamheidsmaatregelen behoren onder meer het hergebruik van proceswater en toiletten die ruim 25 procent water besparen. Alles bijeen wordt ook 60 procent minder water op het riool geloosd. De toegepaste materialen zijn hoogwaardig en hebben een lange levensduur, terwijl het gebouw eveneens een hoge mate van flexibiliteit kent. Op basis van de verschillende maatregelen heeft het ministerie van Infrastructuur & Milieu KWR een groenverklaring verleend, waarmee het verklaart dat de nieuwbouw  bijdraagt aan de verduurzaming van de Nederlandse economie. Medio 2014 kunnen de medewerkers van KWR het betrekken.

vorige pagina
volgende pagina