vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

drie breeam sterren voor hoofdkantoor 3m

Het ontwerp voor het nieuwe kantoor van 3M heeft een driesterren-BREEAM-NL Ontwerpcertificaat verdiend. Tijdens de het jaarlijkse vastgoedevenement PROVADA vorige week reikte directeur Annemarie van Doorn van de Dutch Green Building Council het certificaat uit aan Sander Dekker (commercieel manager van Cordeel) en Menno Rubbens (directeur cepezedprojects). BREEAM is een internationale beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen en een van de meest uitgebreide en algemeen erkende certificeringen op het gebied van duurzaamheid.
 
“Het behalen van het certificaat is een belangrijke milestone in het behalen van de duurzaamheidsdoelstelling van de opdrachtgever en gebruiker”, laat Menno Rubbens weten. “Een mooie gezamenlijke prestatie”, vult Sander Dekker aan.
 
Het nieuwe kantoor van internationaal technologieconcern 3M is een opvallend gebouw langs de snelweg A13, aan de rand van Delft op Science Park Technopolis Delft. Het pand is een ontwerp van architectenbureau cepezed en wordt ontwikkeld en gebouwd door de ontwikkelcombinatie Cordeel en cepezedprojects. Het is een volledig rond gebouw met zeer veel glas. “Je hebt op elke plek binnen het gebouw contact met buiten”, vertelt Rubbens. Opvallend is ook de prominente plek van de trap. “Hiermee wordt het trapgebruik gestimuleerd. Het ontwerp stelt het welzijn van de medewerkers centraal.” Niet voor niets scoort het gebouw goed in de categorieën ‘Gezondheid’ en ‘Afval’. Dekker: “En dat was best een uitdaging omdat het gebouw aan de snelweg ligt.”
 
In het kader van BREEAM is extra aandacht besteed aan onder andere de beperking van de milieu-impact van het gebouw, het gebruik van duurzame bouwmaterialen en de toepassing van energiezuinige installaties. Zo zal het gebouw in zijn geheel verwarmd en gekoeld worden door middel van een WKO-systeem (Warmte- en Koudeopslag). Met dit systeem worden ondergrondse waterdragende lagen gebruikt voor de opslag van overtollige warmte in de zomer en overtollige koude in de winter. De opgeslagen overtollige warmte wordt in de winter gebruikt om het gebouw te verwarmen en de opgeslagen overtollige koude wordt in de zomer gebruikt om het gebouw te koelen.
 
In het vierde kwartaal van dit jaar wordt het gebouw opgeleverd. Daarna verhuizen de medewerkers van 3M van hun huidige kantoor in Zoeterwoude naar het nieuwe onderkomen in Delft. Voor het live volgen van de bouw, meer informatie over het project, de betrokken partijen en de BREEAM-NL certificering, kunt u terecht op www.kantoorA13.nl.
vorige pagina
volgende pagina