Links klein
Engels Mail
Rechts klein

vlaardingen kiest nieuw stadhuis

cepezed, Kraaijvanger.Urbis en architecten Van Mourik  hebben deze week hun ontwerp voor een nieuw Vlaardings gemeentehuis gepresenteerd. Het bestaande stadhuis van Hoogstad wordt afgebroken omdat het duur is in onderhoud, een te hoog energieverbruik heeft en in zijn algemeenheid niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd.

cepezed heeft als enige een nieuw stadhuis ontworpen dat losstaat van het historische bestuurscentrum, zodat vrije doorgang tussen de twee gebouwen behouden blijft, het stratenprofiel versterkt wordt en de historische gevels goed in het zicht blijven. Een ondergrondse passage verbindt in het ontwerp van cepezed oud en nieuw en toont tevens een expositie over de rijke geschiedenis van Vlaardingen.

Opmerkelijk aan cepezeds ontwerp vergeleken bij de andere twee, is verder de graad van openheid en transparantie. cepezeds nieuwbouw is ruimtelijk, helder en modern en heeft een vriendelijke sfeer met lange zichtlijnen en een uitnodigend entreegebied met publieksatrium. De functies langs de gevels sluiten bovendien goed aan op de sfeer van de omliggende straten. Zo is langs de wat stedelijker Waalstraat een geïntegreerd restaurant opgenomen en ligt de bibliotheek langs het wat rustiger Westnieuwland.

Om het stadhuis duurzaam te maken is het ontwerp van cepezed onder meer flexibel bruikbaar en indeelbaar, is het dak voorzien van een tuin en een groot oppervlak aan fotovoltaïsche cellen en maakt het gebouw gebruik van warmte- en koudeopslag in de grond. 

Inwoners en ambtenaren van Vlaardingen hebben een stem in welk ontwerp uiteindelijk gerealiseerd gaat worden. Kijk voor de andere ontwerpen en de stemprocedure hier.
 

Links klein
Rechts klein