Links klein
Engels Mail
Rechts klein

cepezed ontwerpt meest stimulerende omgeving

De nieuwbouw voor KWR Watercycle Research Institute is bij de verkiezing van het BNA Beste Gebouw van het Jaar 2016 uitgeroepen tot winnaar in de categorie stimulerende omgevingen. Dat heeft de vakjury tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 19 mei in de nieuwe A’DAM toren bekend gemaakt.

De professionele jury van BNA Beste Gebouw van het Jaar stond deze editie onder voorzitterschap van Hanneke Groenteman en bestond daarnaast uit de architecten Mels Crouwel, Maaike Westinga en Reimar von Meding, alsmede AM-directeur Ronald Huikeshoven en dijkgraaf Roelof Bleker. Naast de vakjury kon ook het publiek stemmen op zijn favoriete project.

Tot half maart konden projecten worden ingezonden voor deelname aan de BNA Gebouw van het Jaar prijs in een van de vier verschillende categorieën: Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & sociale cohesie, Particuliere woonbeleving en Stimulerende Omgevingen. Eind maart werde de nominaties bekend gemaakt. Het ontwerp van KWR was één van de in totaal acht genomineerde projecten en mededinger in de categorie Stimulerende Omgevingen. Deze categorie richt zich op  de wijze waarop het gebouw bijdraagt aan de verbetering van de gehuisveste functies, bijvoorbeeld het verbeteren van de werkprestaties (kantoren).
De jury beoordeelde de inzendingen op de score binnen hun categorie alsook de architectonische criteria en de samenwerking tussen de opdrachtgever en de architect in relatie tot de specifieke opgave.

KWR Watercycle Research Institute ontwikkelt en ontsluit kennis over water(cycli) voor uiteenlopende organisaties. Het nieuwe onderkomen is ontworpen als transparant paviljoen in het groen, met een sterke relatie tussen binnen en buiten. Intern is het onderzoeksgebouw geheel gericht op flexibel gebruik, een lichte en aangename werkomgeving, interactie en kennisdeling.
Jurylid Reimar van Meding presenteerde de beoordeling over het project. KWR vormt volgens de jury het bewijs dat een kantoor op een bedrijfsterrein, een veel voorkomende maar enigszins veronachtzaamde opgave, toch een heel bijzonder gebouw kan zijn. “Een prachtig gebouw, prettig om te verblijven, rustig en transparant – je waant je bijna buiten.” De jury prees vooral de consistentie waarmee het concept van het kantoor rond een centraal atrium met trappartij is uitgewerkt. “Van de positie van het gebouw op het terrein tot de ‘klinische’ uitstraling, die wonderwel aansluit bij de functie van het laboratorium, [..] Het gebouw is van het begin tot eind doordacht.”


Links klein
Rechts klein