ov-balie in productie

cepezed heeft in opdracht van Nederlandse Spoorwegen een nieuw prefab reisinformatiepunt, de OV-balie, ontworpen. In de hal van station Delft heeft het prototype van dit ontwerp afgelopen jaar proef gedraaid. Naar aanleiding hiervan zijn verschillende kleine wijzigingen in het ontwerp doorgevoerd. De OV-balie is nu in productie genomen en wordt vanaf juni op een dertigtal NS stations in Nederland geplaatst om de oude informatiebalies te vervangen.

De gehele uitvoering en plaatsing van de nieuwe OV-balies is in handen van Coors Interieurbouw uit Ridderkerk dat begin maart de aanbesteding heeft gewonnen. De fabricage is inmiddels in volle gang en op dit moment zijn drie units tegelijk in de productielijn. Dit aantal wordt geleidelijk opgevoerd naar acht stuks om ze straks bijna dagelijks op de stations te kunnen plaatsen. De eerste balie wordt wederom op station Delft geïnstalleerd. Coors maakt de meubelonderdelen in de eigen meubelmakerij; het staaldeel van de constructie wordt uitgevoerd door Kasteel Metaal uit Zoeterwoude-Rijndijk.

De OV-balie is ten opzichte van de oude balies compacter, robuuster en up-to-date in uitstraling in relatie tot de huidige identiteit van NS. Het geklimatiseerde meubel bevat een eenpersoonsbalie met onder meer een beeldscherm, printer, folderdisplay en kastruimte en vormt een werkplek waar medewerkers zowel staand als zittend kunnen werken. De cabine is gemakkelijk verplaatsbaar en zo desgewenst ook buiten bruikbaar. Omdat het informatiepunt van alle zijden zichtbaar, herkenbaar en benaderbaar moet zijn, heeft het een driehoekige vormgeving met afgeronde hoeken.

De balie is zo transparant mogelijk en biedt goede beschutting aan de medewerker. Daarom bestaat de balie uit een stalen constructie volledig bekleed met glas aan de onderzijde beplakt met een folie. De constructie is opgebouwd uit een vloerplaat met een dragend frame waarop de verschillende gevelschalen zijn geplaatst.

Omwille van de functionele, efficiënte uitstraling en transparantie is de constructie volledig in het zicht en zo rank mogelijk gedimensioneerd. De deuren bestaan uit een glasstaalconstructie om een zo strak mogelijke uitstraling te garanderen. Het glaspaneel is direct in het smal gedimensioneerd stalen frame verlijmd waarbij het glas zorgt voor de constructieve stijfheid. De zichtbare staalconstructie is volledig in rvs uitgevoerd vanwege duurzaamheidsaspecten en de wisselend situationele omstandigheden in de stationsomgeving.