vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

twee (z)onder een kap revisited

De ontwerpen van cepezed zijn gefocust op functionaliteit, ruimtelijkheid, duurzaamheid en toekomstgerichte doelmatigheid. De visie, concepten en ontwerpkeuzen van het bureau leiden tot slim geconstrueerde gebouwen die de tand des tijds ruimschoots doorstaan. Materiaalgebruik is spaarzaam en de toegepaste materialen voldoen aan hoge duurzaamheidseisen en zijn goed te onderhouden. Onderdelen zijn indien nodig eenvoudig te herstellen of te vervangen door de toepassing van het door cepezed lang geleden ontwikkelde concept van IFD (Industrieel, Flexibel en Demontabel ontwerpen en bouwen).  
Woonhuis twee (z)onder een kap aan de zuidkant van Delft is een uitgesproken voorbeeld van het bovenstaande. Ontworpen in 1990 en volledig geprefabriceerd gebouwd in staal, was het om die reden alleen al een bijzonder woningbouwproject. Binnen het rechthoekige volume zijn alle ruimten georganiseerd rondom een diagonaal geplaatst serviceblok over drie bouwlagen met daarin de voorzieningen en natte ruimten. In combinatie met de diverse vides en de grote glasvlakken in de gevels zijn de zichtlijnen lang en is de ruimtebeleving maximaal.
Naast de anno 2016 nog steeds volop geldende prettige woonbeleving zien de woningen er na 26 jaar fris en als nieuw uit. Enerzijds zijn er in de tijd bouwcomponenten vervangen voor technisch hoogwaardiger en nieuwere producten. Zo zijn de ramen voorzien van beter presterend zon- en warmtewerend glas waardoor de oorspronkelijke zonwerende lamellen van de zuidwestgevel verwijderd zijn. Anderzijds zijn sommige technieken door de tijd ingehaald.  Zo is de destijds vooruitstrevende uitleg van een netwerk met tv- en computeraansluitingen overbodig geworden met de komst van wifi.  Bovenal zijn de toegepaste materialen hoogwaardig en niet aan veroudering onderhevig; de kenmerkende roestvaststalen sandwich gevelpanelen ogen na een wasbeurt na 26 jaar als nieuw.
Zo blijft dit woonhuis eigentijds en adopteert het moeiteloos ook de komende innovaties, gebruikerswensen en functieveranderingen.


vorige pagina
volgende pagina