Links klein
Engels Mail
Rechts klein

column: het geluk van een pre-kunstlicht gebouw

Recent werd het weer vastgesteld door onderzoekers van de Northwestern University van Chicago: mensen die werken op een plek met veel daglicht slapen langer, bewegen meer en hebben een hogere kwaliteit van leven dan werknemers met een werkplek zonder ramen.

De nadelen van de komst van betaalbaar kunstlicht is het meest archetypisch te zien in de grote Amerikaanse kantoren van de afgelopen 50 jaar; extreem diepe vloeren met eindeloze velden tl-verlichting en daaronder cubicles met mensen die geen enkel contact met daglicht en de buitenwereld hebben. Dat het ook anders kan kunnen we leren van de pre-kunstlicht gebouwen uit het begin van de vorige eeuw.

De nieuwe huisvesting van architectenbureau cepezed is geplaatst in de oude laboratoriumwerkplaats van de faculteit Werktuig- en Scheepsbouw van de Technische Hogeschool Delft uit 1907. Dit gebouw is door de toenmalig rijksbouwmeester Vrijman volledig gebouwd op daglicht omdat kunstlicht destijds nieuw was en slechts zeer spaarzaam toegepast kon worden.

Vandaag de dag is deze hal nog steeds een voorbeeldige daglicht-werkplek, juist ook voor zijn nieuwe functie als architectenbureau. In de zomer brandt ├╝berhaupt geen kunstlicht en zelfs nu in de winter is het grootste deel van de dag de zon de enige lichtbron. Wat zullen de cepezed medewerkers een goede nachtrust en een hoge kwaliteit van leven hebben!


Ronald Schleurholts, directeur-architect cepezed, Delft

Stichting Living Daylights, 8 januari 2015

Links klein
Rechts klein