vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

minister bussemaker opent eye collectiecentrum

Vanmiddag 16 september is het door cepezed ontworpen EYE Collectiecentrum officieel geopend door Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het centrum is gehuisvest in het nieuwe archiefgebouw Depot Amsterdam in Amsterdam-Noord, direct nabij het EYE-museumgebouw aan het IJ. Het nieuwe Collectiecentrum brengt drie werkterreinen samen: conservering, restauratie en onderzoek. Curatoren, restauratoren en depotmedewerkers, zeventig man in totaal met de vrijwilligers meegerekend, zijn nu in één pand verenigd. Circa 5.800 m² groot biedt het nieuwe onderkomen de perfecte opslag- en bewaarcondities voor de collecties van het filminstituut. Het vormt zo een duurzame oplossing voor de problemen met de oude bewaarplaatsen, die weinig efficiënt verspreid over diverse locaties lagen en goeddeels ontoereikend waren. Vanwege hun hoge graad van brandbaarheid bevinden alleen de nitraatfilms van het museum zich nu nog ergens anders. Naast de depots behuist het gebouw een modern expertisecentrum waar herstel van kwetsbaar materiaal plaatsvindt en een internationaal publiek van wetenschappers, cineasten en studenten de film- en andere collecties van EYE kan raadplegen.

Het Collectiecentrum heeft vier bouwlagen en een strakke vormgeving met een huid van damwandprofielplaat en glas. Aan de straatzijde heeft het over de volle lengte een uitnodigende, dubbelhoge transparante plint. Hierin bevinden zich zowel de kantoren, onderzoeksruimten en restauratiewerkplaatsen met bijbehorende faciliteiten als de EYE Study, waar professionals terecht kunnen voor research in de collecties met films, dvd’s, boeken, tijdschriften, scenario’s, affiches, foto’s, persoons- en instellingsarchieven, audio, bladmuziek en filmapparatuur. Ook bewaart EYE grote decorstukken. De multifunctionele filmzaal met 30 stoelen is voor bijvoorbeeld persvoorstellingen, academische workshops en screenings met filmmakers.

Depot Amsterdam voorziet totaal in elf depots van ieder 300 m2, waarvan er nu acht in gebruik zijn bij EYE. De opslagruimten voldoen volledig aan alle wettelijke eisen als voorgeschreven door de Archiefregeling. Zowel de temperatuur als luchtvochtigheid is regelbaar. Alle depots zijn te bereiken via één centraal gelegen verticale ontsluiting. Voor extra daglicht is de zwarte gevelbeplating hierlangs geperforeerd, wat tevens subtiel de positie van de ondergelegen entree accentueert. De gevelhoeken zijn zorgvuldig in verstek vervaardigd, wat sterk bijdraagt aan de abstracte aanblik van het gebouw. Het dak is voorzien van pv-panelen. Met witte stripe-signing is esthetisch aansluitend op de structuur van de gevelbeplating groot het logo van EYE aangebracht.

Depot Amsterdam is gerealiseerd door WAD Depots en past in een trend waarin museale collecties onderdak vinden in gesystematiseerd privaat vastgoed in de stedelijke periferie. Het gebouw is Nederlands eerste commerciële bewaarplaats voor cultuurcollecties die speciaal daarvoor volledig nieuw is gebouwd. In een beschouwing over cultuurdepots belichtte NRC-Handelsblad eerder dit jaar al uitgebreid de voordelen van gestandaardiseerde depots. Depot Amsterdam kwam daarbij aan bod als een sprekend, kostenefficiënt voorbeeld.


vorige pagina
volgende pagina