vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

westraven in expositie 'daglicht in architectuur'

Winnaar van de Daylight Award 2008, het door cepezed ontworpen project Westraven, is vanaf donderdag 9 maart te bewonderen in Borneo Architectuur Centrum (BAC) in de tentoonstelling Daglicht in Architectuur. De expositie staat in het teken van de vijf Daylight Award-winnaars van de afgelopen acht jaar. Westraven is de winnaar van de eerste editie van de tweejaarlijkse prijs.

'De Award is in het leven geroepen om alle betrokkenen te belonen voor de door hun getoonde daglichtambitie en anderen te inspireren met bijzondere voorbeelden van uitmuntende daglichtarchitectuur.’ Aldus Stiching Living Daylights. 

Kantoorgebouw Westraven in Utrecht was lang een zware, gesloten en bedompte kolos die op de nominatie stond gesloopt te worden. De desondanks verkozen revitalisering moest onder meer de moderne waarden van gebruiker Rijkswaterstaat weerspiegelen: openheid, transparantie, professionaliteit en duurzaamheid. Optimalisatie van de daglichttoetreding en een goed binnenklimaat vormden eminente onderdelen van het renovatieconcept. Zo biedt de tweedehuidfaçade aan de gerenoveerde toren de oplossingen voor een aantal klimatologische problemen zonder verlies van daglichttoetreding en uitzicht. De vingervormige modelering van de nieuwbouwvleugels in de laagbouw zorgen ervoor dat gebruikers zo veel mogelijk daglicht genieten en zicht op de omgeving hebben. Meer toepassingen, zoals een uitrolbaar wit kassendoek tegen zonne- en warmtelast in het atrium en transparante kussens voor het atriumdak en atriumgevels, zijn wederom gericht op onder meer een prettig klimaat en veel licht. Even vernuftige als verrassend eenvoudige oplossingen die nu bijna een decennium na de projectoplevering hun innovatieve kracht niet hebben verloren. 

De tentoonstelling Daglicht in Architectuur duurt van 9 maart tot en met 22 juni. De opening op donderdag 9 maart vindt plaats om 20.00. Voor meer informatie zie de site van Living Daylights of van Borneo Architectuur Centrum. 


vorige pagina
volgende pagina