vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

tijdelijke rechtbank genomineerd voor gouden a.a.p.

De tijdelijke rechtbank Amsterdam is één van de tien genomineerde projecten die meedingen naar de 2017-editie van de Amsterdamse Architectuurprijs, de Gouden A.A.P. De tijdelijke rechtbank is ontwikkeld en gerealiseerd door consortium DPCP, een combinatie van Du Prie bouw & ontwikkeling en ontwikkelaar cepezedprojects. Het architectonische ontwerp is van de hand van cepezed, het interieurontwerp van cepezedinterieur.

De jaarlijkse prijs wordt voor de tiende keer uitgereikt en de organisatie is in handen van Archirectuurcentrum Amsterdam, dat tevens voor het jubileum vanaf 31 maart een speciale tentoonstelling met de nominaties opstelt.
De jury herkent drie trends bij bouwprojecten die in 2016 in Amsterdam zijn opgeleverd: het Nieuwe Opdrachtgeverschap, de Groeiende Metropool, en Innovatie & Circulariteit. Het ontwerp van de tijdelijke rechtbank sluit qua opdracht, concept en uitwerking geheel aan op die laatste aspecten. Het gebouw dient als tijdelijk onderkomen voor de rechtbank van Amsterdam die de komende vijf jaar op hetzelfde terrein een grootschalige renovatie ondergaat. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft met de Design, Build, Maintain & Remove-opdracht hoog ingezet op het voorkomen van verspilling en het maximaliseren van de restwaarde van het gebouw na de initiële gebruiksperiode. Het gebouw is daarom goed aanpasbaar ontworpen en laat straks de mogelijkheid tot steeds ander gebruik door steeds andere bewoners op steeds andere locaties; de verwijdering en het hergebruik zijn binnen de opdracht contractueel vastgelegd.

De prijsuitreiking aan de architect en opdrachtgevers vindt op 13 april plaats in de voormalige Bijlmerbajes. De vakjury bestaat dit jaar uit Tracy Metz (journalist/auteur), Jeroen van Schooten (Team V Architectuur) en Carola Hein (hoogleraar architectuur & stedenbouw geschiedenis TU Delft).  Naast een vakjury reikt ook een publieksjury van Amsterdammers een prijs uit. De publieksjury bestaat uit Ingrid van de Grint, Jan Versteeg en Jasper Nagtzaam.

De opening van de tentoonstelling in Arcam vindt op 31 maart om 17.00 plaats en is voor iedereen toegankelijk. Klik hier voor meer informatie over de expositie.

vorige pagina
volgende pagina