vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

lezing teun kruip over daglicht

cepezed-medewerker Teun Kruip geeft op donderdag 18 mei een lezing in het Borneo Architectuur Centrum te Amsterdam (BAC), tijdens de thema-avond Wetenschap & Vernieuwing. De avond maakt onderdeel uit van het programma rond de tentoonstelling in het BAC; Daglicht in Architectuur.  Teun voltooide in februari zijn master aan de TU-Delft met een ontwerp voor een psychiatrische kliniek waarin (dag)licht een aanmerkelijke rol speelt in de behandeling.

‘Embraced by the Sun’ luidt de titel van het afstudeerproject dat hij zal presenteren. Teun Kruip: ‘Voor aanvang van mijn afstudeertijd werd ik getriggerd door daglicht. Als onderdeel van mijn master schreef ik een thesis over daglicht, getiteld “Outdoor Animals in Indoor Environments – The influence of (the absence of) daylight on our well-being and performance.” De grote invloed die daglicht op ons lichaam heeft wilde ik in een concreet ontwerp onderzoeken en toepassen.

De ontwerpopgave betreft een depressiekliniek waar cliënten twee tot twaalf maanden worden opgenomen. Het leven in de kliniek verloopt volgens een strikte dagelijkse routine die de cliënten structuur biedt. Dat dagritme is medebepalend om ten volle van het positieve effect van zon- en daglicht te profiteren. Zo is het in de ochtend van belang dat de kortste zichtbare golven van het elektromagnetische spectrum onze ogen bereiken om ons lichaam te laten ontwaken. Gedurende het middaguur is de zon op zijn sterkst, wat goed is voor de aanmaak van vitamine D. Het architectonisch ontwerp is zowel op de grote schaal (gebouwvorm) als op de kleinere schaal (indeling van behandelruimtes en slaapkamers, gevelelementen, materiaal- en kleurkeuzes) in sterke mate bepaald door licht.'

Voor meer informatie: www.bac-amsterdam.nl/lezingen/


vorige pagina
volgende pagina