Links klein
Engels Mail
Rechts klein

cepezed ontwerpt r&d centre danone

cepezed ontwerpt een nieuw R&D centrum voor Danone, het internationale voedingsmiddelenconcern van Franse origine. Het centrum wordt gevestigd op het Utrecht Science Park en is een ontwikkeling van Danone in samenwerking met OVG Projectontwikkeling. Het gaat ruim vierhonderd medewerkers huisvesten en is geheel gericht op onderzoek naar medische en babyvoeding.
 
In het nieuwe innovatiecentrum bundelt Danone de R&D activiteiten die nu verspreid over Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië plaatsvinden. De prominente speler op het gebied van melkproducten, water, klinische en kindervoeding beoogt met de ontwikkeling zijn positie in gespecialiseerde voeding verder uit te bouwen. Het Utrecht Science Park is centraal gelegen en ontwikkelt zich momenteel snel tot brandpunt van wetenschappelijk onderzoek en kennisintensieve bedrijvigheid op het gebied van Life Sciences. Daarmee vormt het de perfecte vestiginglocatie voor het Danone R&D centrum.
 
Het programma beslaat onder meer een pilot plant, laboratoria, kantoren, opslagcapaciteit, een informatiecentrum, een conferentiecentrum, een café en een restaurant. Het ontwerp van cepezed is geheel gericht op het scheppen van een open, dynamische en inspirerende omgeving met een hoog comfort en een grote mate van functionaliteit. Het gebouw heeft een grote ruimtelijke diversiteit met lange zichtlijnen, waardoor gebruikers zich er zowel goed in kunnen oriënteren als veel in- en externe uitzichten genieten. De hoofdstructuur bestaat uit een vierhoekige plattegrond met twee schuine zijden, waarin twee grote uitsparingen als atria fungeren, zodat het gebouw uiteindelijk drie hoofdbeuken kent. Een omgang met luchtbruggen die de atria overspannen, maakt op de verdiepingen deel uit van de logistieke routings.
 
Naast lange zichtlijnen en een gevarieerde beleving garandeert de ruimtelijke opzet een divers en efficiënt ruimtegebruik, waarbij de ruimten geheel flexibel kunnen worden ingedeeld en de verschillende afdelingen allemaal hun eigen sfeer en identiteit kunnen creëren. Een zogenaamd ‘plaza’ strekt zich uit over een substantieel deel van de eerste verdieping en omvat tevens de vloervelden van beide atria. Op verschillende hoogtes en locaties in het gebouw bevinden zich balkons die fungeren als een uitbreiding van het plaza beneden. De dubbelhoge plint is geheel transparant uitgevoerd, waardoor het gebouw een uitnodigende uitstraling heeft en tevens zicht biedt op de activiteiten binnen. Daarboven is het gebouw horizontaal geleed in een afwisseling van donkere gevelbanden en hoge, kozijnloze glasstroken. Het ontwerp is conform cepezed-traditie gebaseerd op een sterk rationeel stramien en wordt volledig gerealiseerd met behulp van geprefabriceerde bouwelementen.
Links klein
Rechts klein