vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

international student house delft geopend

Met een luide knal, rook, glitters en een flitsende animatie over het lokale studentenleven werd donderdag 5 oktober officieel het door cepezed ontworpen International Student House (ISH) in Delft geopend. Burgemeester van Delft Marja van Bijsterveldt, TU bestuurslid en vice president Education & Operations Anke Mulder en voorzitter van de Raad van Bestuur van studentenhuisvester DUWO Antoine Fraaij verrichtten gedrieën de openingshandeling. De feestelijke ceremonie in het restaurant van het nieuwe ISH vond plaats als onderdeel van het Landelijk Congres Studentenhuisvesting.

De ontwikkeling van DUWO biedt met 332 units woonruimte aan circa 350 internationale studenten. Het ISH maakt deel uit van het masterplan TU-Noordgebied, dat ook de omvorming van leegstaande monumentale TU-gebouwen tot studentenappartementen omvat. In totaal biedt het nu gerealiseerde plan plaats aan ruim 900 studenten. Het ISH vormt binnen het hele gebied de centrale ontmoetingsplek en stedelijke huiskamer voor de studenten. 

Het plan TU-Noordgebied is een nauwe samenwerking tussen de TU Delft, DUWO en de gemeente. Naast huisvestingscapaciteit beslaan de doelen onder meer een sterkere relatie tussen de stad en de TU-campus, een levendige dynamiek tussen de studenten en het verbinden van communities.  

Burgemeester Van Bijsterveldt gaf in haar toespraak aan dat de TU-studenten van grote betekenis zijn voor het ondernemerschap in de gemeente. Daarbij refereerde ze ook aan het eveneens door cepezed ontworpen Yes!Delft Labs, een incubator voor tech-startups op het nabijgelegen Delftechpark. 

Anke Mulder, die zich bij de TU al 10 jaar bezighoudt met studentenhuisvesting, haalde aan dat de ambities van de universiteit jarenlang zijn begrensd door het tekort aan studentenkamers. Het ISH geeft volgens haar een forse impuls aan de huisvestingsmogelijkheden. 

Antoine Fraaij stond in zijn toespraak stil bij de nauwe samenhang van het hele project. “ISH is niet alleen een woongebouw,”aldus Fraaij, “maar ook een plek waar internationale studenten zich ver weg van huis thuis kunnen voelen.” Het nieuwbouwcomplex biedt naast woonruimte verschillende bedrijfsruimten en een scala aan gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de grote common room grenzend aan het naastgelegen plein, ingericht naar ontwerp van cepezedinterieur. Nu ook de buitenruimte nagenoeg klaar is, wordt ook het restaurant binnenkort geopend en is het ISH-complex voltooid. 

vorige pagina
volgende pagina