vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

cepezed onderschrijft circulair manifest bna

cepezed onderschrijft het manifest Wij gaan circulair dat de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) vandaag, midden in de Week van de Circulaire Economie 2018, naar buiten heeft gebracht. Inzet van de beginselverklaring is de bijdrage van architecten aan een gebouwde omgeving die in 2050 volledig circulair is.

Om de doelen te bereiken, zijn in het manifest vijf belangrijke ontwerpuitgangspunten geformuleerd. Zo stelt de verklaring dat echte gebouwcirculariteit begint bij het onderliggende business- en exploitatiemodel, dat een sterke invloed heeft op de ontwerp- en bouwmethodiek. Daarnaast is er in het manifest een hoofdrol weggelegd voor de natuur als inspiratiebron; veel natuurlijke processen en producten zijn immers inherent circulair en ontwerpers kunnen daarvan veel leren. Andere uitgangspunten zijn een hoge graad van gebouwflexibiliteit, een gemakkelijke bouw en demontage en een doordacht gebruik van materialen die hoogwaardig, eenvoudig herbruikbaar en niet-toxisch zijn. Het volledige manifest is te vinden op de website van de BNA.

cepezed stemt van harte in met het manifest, onderkent de rol die architecten hebben in de transitie tot een circulaire economie en verbindt zich met overtuiging aan een verantwoordelijke, toekomstgerichte omgang met onze leefomgeving zoals in de BNA-verklaring geformuleerd. Dat gaat het bureau gemakkelijk af: de vijf ontwerpuitgangspunten zijn al decennia belangrijke beginselen binnen de ontwerpmethodiek van cepezed. Vanzelfsprekend blijven we eraan werken de ecologische footprint van onze gebouwen steeds verder te verkleinen; middels doordachte concepten, vernieuwende materialen en technieken en steeds gebruik makend van de meest actuele kennis.

vorige pagina
volgende pagina