Links klein
Engels Mail
Rechts klein

cepezed ontwerpt nieuwe stadsarchief amsterdam

cepezed ontwerpt de nieuwe archiefbewaarplaats van het Stadsarchief Amsterdam. Het project behelst een Design, Build & Maintain-opdracht waarvoor cepezed samenwerkt met BAM Bouw en Techniek. Het interieurontwerp wordt vervaardigd door cepezedinterieur.
De archiefbewaarplaats wordt een aanvulling op het Stadsarchief in het vermaarde gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat. Daar blijft het publiek welkom voor onderzoek en tentoonstellingen. Het nieuwe depotgebouw verrijst in Amsterdam-Noord en telt 3.000 m² en ruim 45 kilometer aan archiefplanken.

De uitstraling van de archiefbewaarplaats is stoer en robuust. Het abstracte volume met zijn donkere kleur geeft niet prijs wat het bevat, maar met zijn zorgvuldige detaillering ontstijgt de bewaarplaats het karakter van de industriële loods. Binnen heeft het gebouw een kristalheldere indeling, volledig afgestemd op de logistieke bewegingen, de werkprocessen en de beveiligingsgrenzen van het archief.

Het plan zet in op het minimaliseren van materiaalgebruik, efficiënt beheer en onderhoud en duurzaamheid. De toepassing van geprefabriceerde componenten met standaard systeemmaten faciliteert een snelle en schone assemblage. Hierdoor kan het gebouw indien nodig ook eenvoudig weer worden gedemonteerd en geremonteerd. Deze door cepezed veelvuldig gebruikte methodiek sluit nauw aan bij de ambities van de Gemeente Amsterdam om bij te dragen aan de circulaire economie.
De archiefbewaarplaats zal jaarlijks minimaal evenveel primaire energie opwekken als nodig is voor de bedrijfsvoering. Voor deze duurzame energieopwekking worden op de gevel als op het dak PV-panelen geplaatst.

Links klein
Rechts klein