Links klein
Engels Zoeken Mail
Rechts klein

van spaendonck ondernemingshuis behaalt breeam-excellent duurzaamheidscertificaat

Het Van Spaendonck Ondernemingshuis, voorheen Corpac Huis genaamd, heeft op 5 maart het BREEAM excellent oplevercertificaat behaald. Het bedrijfsverzamelgebouw voor ondernemingsondersteunende organisaties in Tilburg stamt uit de jaren 60 en is ingrijpend gerevitaliseerd naar ontwerp van cepezed en cepezedinterieur. De modernisering is gericht op een duurzaam, transparant, toekomstgerichte stimulerende kantooromgeving te creëren. Na de bouwperiode van een kleine twee jaar konden medio 2017 de huurders en Van Spaendonck het totaal vernieuwde kantoor weer in gebruik nemen.

“We zijn trots op het behalen van het keurmerk ‘BREEAM- excellent’ voor duurzaamheid”, aldus Jan Gevers, voorzitter Algemene Directie over de renovatie. Het huis is het resultaat van nauwe samenwerking met architect cepezed, adviseurs Nelissen, bouwbedrijf Mertens en installatiebedrijf Homij. “De ambitie om na de renovatie te voldoen aan de hoge eisen op het gebied van duurzaamheid (management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, landgebruik en ecologie, vervuiling) was hoog. Als je dit dan uiteindelijk samen voor elkaar krijgt, dan kun je niet anders dan zeer tevreden zijn.”

Voor de BREEM-Excellent certificeringstoetsing is uitgegaan van de normen voor nieuwbouw. Tegelijkertijd  is van de oorspronkelijke bebouwing zo veel mogelijk behouden gebleven. De volledige hoofdstructuur is hergebruikt en ook interieurelementen als de oorspronkelijke trappenhuizen en de natuurstenen beplating van de gebouwkern maken prominent deel uit van het vernieuwde gebouw. Een deel van het bestaande meubilair is esthetisch opgewaardeerd en eveneens hergebruikt.
Het materiaalgebruik is geminimaliseerd, hoogwaardig en afgestemd op de meest actuele duurzaamheidsnormen, waarbij veel materialen zijn toegepast in hun natuurlijke verschijningsvorm. De tapijttegels hebben luchtfilterende eigenschappen. De vernieuwde schil is hoogisolerend en voorzien van HR++ beglazing. De detaillering is minimalistisch en onderhoudsvriendelijk.
De installaties zijn evenals het materiaalgebruik geminimaliseerd en gebaseerd op energiezuinige, moderne technieken. Zo wordt gekoeld en verwarmd met klimaatplafonds, is de temperatuur individueel regelbaar, vindt warmte- en koudeopslag in de grond plaats en bevat het gebouw veel LED-verlichting. Ook zijn waterbesparende maatregelen toegepast, is op het dak 200 m2 aan zonnepanelen geïnstalleerd en is voor elektrische auto’s bijvoorbeeld een oplaadpunt aanwezig.
De hoge mate van flexibiliteit en vrije indeelbaarheid van het vernieuwde pand vormen een belangrijk onderdeel van de functionele duurzaamheid. Eventuele wijzigingen van de organisatiestructuur en toekomstige krimp of groei van gebruikers zijn gemakkelijk op te vangen en de installaties zijn bijvoorbeeld zo ontworpen dat uiteenlopende werkplekconcepten zijn toe te passen. Veranderingen zijn eenvoudig, met weinig inspanning en tegen relatief lage kosten door te voeren.
Rondom het gebouw is een bloemrijke biodiversiteitstuin met uiteenlopende biotopen aangelegd. Deze levert een waardevolle bijdrage aan de stedelijke ecologie en vormt voor de gebruikers een aantrekkelijke omgeving waarin men kan wandelen, werken en ontmoeten. Voor een nabijgelegen school fungeert de tuin als leerlocatie.
Onderdeel van de focus op samenwerking en verbinding is het gebruik door derden, die bedrijfsruimte kunnen huren en van de voorzieningen in het gebouw gebruik kunnen maken. Het Van Spaendonck Ondernemingshuis draagt zo ook bij aan sociale en economische duurzaamheid.

Links klein
Rechts klein