menu sluiten

Bruggen ArsenaalDelft winnen Le Comteprijs 2021 én publieksprijs

Koos Bommelé

De stalen prefab bruggen nabij ArsenaalDelft zijn unaniem verkozen tot ‘beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld’. De bruggen kregen de Le Comteprijs 2021 én de publieksprijs van de Delft op Zondag. Architect Hans Cool van cepezed en projectontwikkelaar Menno Rubbens van cepezedprojects namen donderdagavond de prijzen in ontvangst.

constructief gewaagd
“Delft heeft er met deze bruggen twee bijzondere bouwwerken van zeer hoge esthetische kwaliteit bijgekregen. De bruggen, met name de lange over de Oude Delft, zijn constructief gewaagd met hun opmerkelijke slankheid”, aldus de jury.
“Op bijzondere wijze is zo het krachtenspel van een boogbrug bijna tastbaar. Met hun strak gekromde, als het ware dynamische vorm zijn beide bruggen als bouwwerk op zich van een grote schoonheid. Ze verenigen een uitgesproken ‘van onze tijd zijn’ met een duidelijke referentie aan de oude, massieve gemetselde boogbruggen.”

los van de kade
Bijzonder aan deze bruggen is dat ze ‘los’ van de kades zijn geplaatst. De funderering staat in het water en is verborgen in het ontwerp van de brug. Hierdoor hoefden de bruggen niet constructief te worden bevestigd aan de monumentale kades, die nu onbeschadigd blijven. Een stalen loper verbindt de kade met de brug. De bruggen hebben een hoge boogconstructie zodat de rondvaartboten er onderdoor kunnen.

onderdeel groter project
De bruggen, gefabriceerd door Haasnoot Bruggen, zijn onderdeel van een groter project. Zij verbinden de Lange Geer en Oude Delft met het schiereiland waarop eens het Legermuseum gevestigd was. Dat gebouwencomplex heet nu ArsenaalDelft en herbergt een restaurant, hotel en conferentiecentrum. Bij zowel de bruggen als het ArsenaalDelft zijn cepezed (architecten), cepezedprojects (ontwikkeling) als cepezedbouwteam (coördinatie bouwproces) betrokken geweest.

over de organisatie
De Le Comteprijs is een prijs voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld en bestaat uit een Delftsblauw bord, ontworpen door Olav Slingerlandis. De Le Comtecommissie van Delfia Batavorum ontvangt voordrachten en stelt een longlist op en selecteert er uiteindelijk vijf. Aan de hand van de shortlist bepaalt het voltallige bestuur van de Delftse historische vereniging Delfia Batavorum wie de Le Comteprijs krijgt toegekend. De vijf genomineerden maken tevens kans op de publieksprijs, georganiseerd door Delft op Zondag.


Update 23 mei: cepezed wint Le Comteprijs én Publieksprijs (Delft op Zondag, 22-05-2022)

Koos Bommelé
Koos Bommelé
lucas van der wee | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000