menu sluiten

burgemeester amsterdam opent circulair en energieneutraal archiefdepot

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam opende gisteren Depot Amsterdam Noord, een nieuwe archiefbewaarplaats voor het hoofdstedelijke Stadsarchief. Het door cepezed en cepezedinterieur ontworpen depot verdubbelt bijna de bestaande archiefvoorzieningen en is volledig energieneutraal. Bovendien heeft het een flexibele, demontabele opzet die het archief circulair maakt: het is eenvoudig anders te gebruiken, een andere functie te geven of in de toekomst als materiaaldonor voor andere gebouwen in te zetten.

feiten & cijfers

- 2.665m² bruto vloeroppervlakte
- 45 strekkende kilometer plankruimte
- gemeentelijke archieven van na 1811
- speciaal geklimatiseerd voor papiersoorten van ná 1850
- 1.600m² aan zonnepanelen; 290 stuks aan de gevel en 800 op het dak
- EPC = 0 (energiesurplus)
- 150m³ waterretentie
- de- en remontabele prefab onderdelen

ceremonie

Ruim 100 exclusieve genodigden proostten tijdens de ceremonie op het geavanceerde depotgebouw. Directeur van het Stadsarchief Amsterdam Bert de Vries en hoofd archief & collectiebeheer Emmy Ferbeek introduceerden het gebouw. Burgemeester Halsema verrichtte daarna de officiële openingshandeling. Aansluitend vond een uitgebreide rondleiding plaats. depotportfolio Met Depot Amsterdam Noord voegt cepezed een nieuw project toe aan zijn portefeuille van bijzondere opslagplaatsen. Eerder ontwierp het bureau onder meer het Eye Collectiecentrum Amsterdam, het Regionaal Archief Tilburg en het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard. In Amersfoort is momenteel bovendien het CollectieCentrum Nederland in uitvoering. Dat gaat onderdak bieden aan de collecties van het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Wilt u graag meer projectinhoudelijke informatie over deze opdracht voor het Stadsarchief Amsterdam? Stuur dan een e-mail naar pr@cepezed.nl!

lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000