menu sluiten

De 3 fases van remontabel bouwen

lucas van der wee

Prefab bouwen en remontabel bouwen zijn termen die steeds vaker te horen zijn in de landelijke media. Prefab bouwen is bouwdelen fabriceren in de fabriek. Maar wat is remontabel bouwen? cepezed heeft met de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam een mooie showcase, die drie fases onderscheidt.

remontabel bouwen
Een gebouw zo ontwerpen dat het, nadat het gebouwd is, weer te demonteren is en elders weer opnieuw opgebouwd kan worden. Dat is remontabel bouwen. En dat is ook precies wat er gebeurt met de Tijdelijke Rechtbank die van Amsterdam naar Enschede verhuist én daar een andere functie krijgt als bedrijfsverzamelgebouw. Dat kan dankzij het flexibele ontwerp.

prefabricage
Al sinds de oprichting in 1973 werkt cepezed volgens een prefab-bouwmethodiek: gebouwen ontwerpen als een bouwpakket (of zoals wij zeggen een ‘kit-of-parts’). Het doel is hoge kwaliteit nastreven door prefabricage onder gecontroleerde omstandigheden in de fabriek. Vervolgens hoeven deze onderdelen alleen nog (droog) geassembleerd te worden op de bouwplaats.

innovatie
Remontabel ontwerpen is een innovatie op prefab bouwen. Daarbij wordt van tevoren heel goed nagedacht hoe het gebouw weer makkelijk te demonteren is én als geheel te hergebruiken is. Dit concept paste cepezed toe bij de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam, omdat vooraf duidelijk was dat het na vijf jaar moest plaatsmaken. In dit unieke project kon cepezed de eigen kijk op remontabel bouwen -en dus circulair bouwen- prachtig in praktijk brengen.


Bekijk onze pagina over remontabel bouwen, met de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam als showcase.

Leon van Woerkom
léon van woerkom
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000