menu sluiten

Nieuw gebouw Kustwacht als 'wakend oog' Noordzee

Kustwacht Nederland krijgt voor het eerst in zijn bestaan een eigen hoofdgebouw, het Maritiem Operatiecentrum (MOC), en een Uitwijk, Training- en Testlocatie (UTT). In het nieuwe MOC op de marinehaven in Den Helder waken verschillende veiligheidsdiensten over alles wat er in, op en boven de Noordzee gebeurt. De gebouwen, ontworpen door cepezed en aanbesteed via het Rijksvastgoedbedrijf, worden in 2026 opgeleverd.

stoer en biobased
De beide kunstwachtcentra zijn qua ontwerp ingetogen, gezaghebbend (maar niet autoritair), robuust en passend in het landschap. De gebouwen vertonen grote gelijkenissen, waarmee de familiaire band wordt aangetoond. Het MOC is als visitekaartje van grote afstand zichtbaar. “Zowel het MOC als de UTT zijn stoer om te zien, licht en transparant van binnen en worden uit duurzame materialen gebouwd: precies zoals Kustwacht Nederland is,” aldus Jan van Zanten, directeur Kustwacht Nederland.
In het project worden weervaste materialen gebruikt. Zo zijn de gevels van cortenstaal dat goed bestand is tegen het agressieve zeeklimaat. De plintgevels en kozijnen zijn van het duurzame geproduceerde houtsoort accoya. Dit biobased materiaal is ideaal in een zeeklimaat, omdat het tegen zout kan en van nature goed bestand is tegen rot.

zenuwcentra als ‘wakend oog’
In beide abstracte gebouwen zijn de operationele kernen uitgesneden, die daardoor lijken te zweven. Achter het groten glazen gedeelte in de voorgevel van het Maritiem Operatiecentrum zijn het Maritiem Informatie Knooppunt (MIK) en het Communicatie en Coördinatie Centrum (CCC) zichtbaar geplaatst. Van hieruit houdt de kustwacht samen met zijn partners de Koninklijke Marechaussee, Politie, Douane, FIOD, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en Rijkswaterstaat alle bewegingen in, op en boven de Noordzee als een ‘wakend oog’ in de gaten.

comfortabele werkplek
Voor een fijne en gezonde werkomgeving hebben beide gebouwen een royale daglichttoetreding. Lamellen met geïntegreerde zonnecellen filteren het licht en verhinderen hinderlijke reflecties op beeldschermen. En op een plek waar mensen 24/7 in opperste concentratie werken is het akoestisch comfort uiteraard essentieel. Deze optimale akoestiek wordt bereikt door de publieks- en personeelsruimtes te scheiden, door technische apparatuur slim te plaatsen en door een ‘bufferzone’ met ontspannings- en ontmoetingsruimtes tussen beide zenuwcentra te realiseren.

circulaire gebouwen
De toepassing van hernieuwbare en herwinbare materialen, een efficiënt installatieconcept met een laag energieverbruik en een WKO-systeem (voor warmte- en koudeopslag) borgt een zeer hoge duurzaamheidsscore. Ook zijn het hoofdgebouw en de trainingslocatie ontworpen op flexibiliteit en remontabiliteit, net als cepezed deed bij de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam, The Greenhouse en Bouwdeel d(emontabel). De bouwkundige en- en installatietechnische hoofdstructuren bieden voldoende mogelijkheden om in de toekomst andere indelingen mogelijk te maken. Hiermee krijgt de Kustwacht twee circulaire, toekomstbestendige gebouwen, waarmee het kan anticiperen op groei en krimp van zijn dienstverlening.