menu sluiten

Ontwerp uniek zorggebouw PI Scheveningen is mens- en milieuvriendelijk

Binnen de muren van de Penitentiaire Inrichting (PI) Haaglanden in Scheveningen komt een nieuw tijdelijk justitieel centrum voor somatische zorg (JCvSZ). Deze nieuwe zorgvleugel biedt gedetineerden ruimte voor lichamelijke zorg. Naast somatische zorg is er ook ruimte voor psychiatrische zorg. Deze gedeelde expertise binnen PI Haaglanden is uniek in ons land. In het ontwerp van cepezed en cepezedinterieur staan patiënt, personeel, veiligheid, circulaire bouw en milieu centraal. Zo voldoet het ontwerp aan zeer strenge stikstofeisen.

veilige omgeving
Een balans tussen optimale veiligheid en een prettige zorgomgeving is kenmerkend aan dit ontwerp. Aan het hoofdgebouw zitten drie eenlaagse zorgvleugels. De looplijnen zijn daardoor kort en alle bedgerelateerde zorg vindt gelijkvloers plaats waarmee liftvervoer (een veiligheidsrisico) vermeden wordt. De afdelingen zijn alleen via het hoofdgebouw toegankelijk. In het tweelaagse hoofdgebouw bevinden zich alle noodzakelijke voorzieningen, zoals apotheek, wachtruimten, polikamer, etc.

vergroenen helpt herstel
Dit ontwerp slaat ook een brug tussen de doorgaans harde PI-omgeving en de zachte aard van een zorgomgeving. Zo komt het karakter van het naastgelegen natuurgebied slim terug in de uitwerking. Alle kamers hebben grote uitbraakwerende raampartijen zonder tralies, met uitzicht op groen. De luchtplaatsen tussen de vleugels zijn ingebed in dit groen ontworpen duinlandschap. Het interieur is verder warm door houtelementen en bevat ingetogen duintinten, afkomstig uit het historische schilderij ‘Panorama van Scheveningen’ van Hendrik Willem Mesdag. Verder mogen patiënten daglichttoetreding en temperatuur zelf regelen. De combinatie van privacy (uitzicht op groen in plaats van elkaar), zelfbeschikking (leefklimaat aanpassen naar eigen behoefte) en inrichting (natuurlijke kleuren) bevorderen snel herstel van patiënten.

strenge stikstofeisen
De zorgvleugel wordt gebouwd voor de tijdelijke periode van tien jaar en bestrijkt een bruto oppervlakte van 3.300 m2. Het modulaire en demontabele ontwerp leent zich hier dus perfect voor. Prefab bouwdelen worden op de bouwplaats gemonteerd. Maar eerst komen die samen op een verzamellocatie elders. De laatste kilometers worden de onderdelen, net als de bouwvakkers, via elektrisch vervoer naar de bouwplaats gebracht. Zo wordt de strikte stikstofnorm van 0,005 mol N/ha/jaar, vanwege de naastgelegen natuurgebieden Meijendel en Berkheide, niet overschreden.

partners
Het winnende ontwerp is gemaakt door cepezed, het interieur is ontworpen door cepezedinterieur. Het project gaat uitgevoerd worden door hoofdaannemer dpcp, een samenwerkingsverband tussen du Prie bouw & ontwikkeling en cepezedprojects.
Overige partners bij deze tender waren: Buro Sant en Co Landschapsarchitectuur voor het ontwerp van de buitenruimte. LBP|SIGHT als adviseur op het gebied van bouwfysica, brandveiligheid en stikstofdepositie, IMd Raadgevende Ingenieurs als constructeur, Overdevest als adviseur voor de installaties, Van Eck Security Consultancy voor de beveiligingsvraagstukken en Timmers Praktische Bouwlogistiek op het gebied van logistiek op- en rond de bouwplaats.
De uitvoering zal gedaan worden door: du Prie bouw & ontwikkeling bv (Bouwkundig), Putman BV (W-installaties) en Steegman Elektrotechniek BV (E-installaties).
De opdrachtgevers zijn: Rijksvastgoedbedrijf en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Het project wordt naar verwachting begin 2023 opgeleverd.