menu sluiten

Prefab sanitair-units elektrisch geplaatst in PI Haaglanden

lucas van der wee | cepezed

Op het binnenterrein van de PI Haaglanden in Scheveningen zijn de afgelopen week een serie prefab sanitair-units op hun plek gehesen ten behoeve van een nieuw, tijdelijk zorgcentrum. Dat gebeurde volledig elektrisch. Ook de overige gebouwdelen worden samengesteld uit prefabcomponenten. Mede daardoor is de stikstofuitstoot uitzonderlijk laag, zelfs lager dan de huidige norm.

duinplanten
Het tijdelijke zorgcentrum bestaat uit een tweelaags hoofdgebouw met haaks daarop drie eenlaagse vleugels. Het hoofdgebouw is bestemd voor de meer algemene functies zoals de apotheek en ‘polikamer’. In de vleugels bevinden zich de cellen voor zieke justitiabelen. Zij hebben vanuit hun ziekbed zicht op de tuin, die is ingericht met duinplanten.

stevige scheidingswand
De betonnen prefab-units zijn bestemd voor het sanitair in de vleugels. Zij zijn ontworpen met allerlei slimme details. Bovenop zit bijvoorbeeld al een schachtje voor de luchtinlaat en een buffer voor geluid. Het houten dak kan er daardoor zo opgelegd worden. De prefab-units ondersteunen niet alleen constructief het houten dak, zij dienen ook als stevige scheidingswand tussen de cellen. En er is rekening mee gehouden dat de douchekop en toiletpot aan de buitenkant worden bevestigd, zodat de justitiabelen ze van binnenuit niet los kunnen schroeven.

stikstofuitstoot
Mede vanwege de ligging van de PI vlak bij een kwetsbaar, Natura2000-duingebied is waar mogelijk gekozen voor biobased materiaal, zoals de houten daken. Bijzonder is dat de bouw vrijwel volledig elektrisch gebeurt. Omdat er ook nog eens droog wordt gemonteerd en de funderingspalen zijn geschroefd, ligt de stikstofuitstoot van dit bouwproject zelfs lager dan op dit moment wettelijk vereist is. De uitstoot wordt op de bouw gemonitord om naderhand te kunnen vaststellen hoe laag hij daadwerkelijk was.

De oplevering van het justitieel zorgcentrum is gepland in de zomer van 2023.

lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000