menu sluiten

Schiphol serie: het open pier-concept

De nieuwe pier voor luchthaven Schiphol is in aanbouw. De combinatie tussen de functies van pier en mini-terminal maakt dit project interessant en complex. Het ontwerp is innovatief, toekomstgericht en zet een nieuwe toon voor Schiphol. In een reeks artikelen geven wij een inkijkje in het ontwerp- en bouwproces, waarbij steeds een ander onderwerp centraal staat. In deel één: het open pier-concept.

open, overzichtelijk en uitnodigend
In het ontwerp van de nieuwe pier staat de passagierservaring centraal. Traditionele luchthaven-pieren zijn overwegend gericht op transitie en kenmerken zich door veel rolbanden, lage verdiepingen en eenvormige wachtbanken in lange rijen. Dit geeft weinig overzicht en dirigeert reizigers rechtstreeks naar de, soms afgescheiden en beveiligde, wachtruimtes bij de eigen gate.

Het ontwerp van cepezed is open en overzichtelijk, maar vooral ook uitnodigend. Vanwege de relatief afgelegen locatie is de pier opgezet als verblijfsruimte met sfeervolle wachtruimtes, een rijk aanbod aan horeca en commerciële faciliteiten. De duidelijke zonering bestaat uit een hoofdstroom, wachtruimtes, instapzones en in het hart de 'commerciële hub’.

duidelijke zichtlijnen
Vanuit de wachtgebieden is direct zicht op verschillende gates, waardoor passagiers niet gebonden zijn aan een specifieke wachtruimte. Dit kan door in het ontwerp zo min mogelijk kolommen te plaatsen en het aantal loopbanden te beperken, zodat men snel kan oversteken. Alle installatieschachten zijn geclusterd rond de gates en in de gevelzone. Dit borgt goede zichtlijnen op de gates en de vliegtuigen buiten.

Dit overzicht wordt gecombineerd met een ruimtelijke variëteit in plafondhoogte en een divers aanbod aan wachtgebieden, passend bij de behoefte van individuele passagiers. Van hoge bureautafels, kinderspeelplekken, cafézitjes en loungestoelen aan groene binnentuinen, tot de bekende rij-opstellingen vlak bij de gate.

Inzet van hout en bamboe in vloeren, meubels en plafond draagt bij aan de verblijfswaarde en beleving. De wachtplekken naast vides met levend groen versterken dit.

cepezed
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000