menu sluiten

Terugblik op allerlaatste event in Zuiderstrandtheater (video en mediaoverzicht)

Jacco Brink

Het Zuiderstrandtheater in Scheveningen is officieel overgedragen door de gemeente Den Haag aan de gemeente Oss. Het theater wordt gedemonteerd en in Brabant opnieuw opgebouwd. Onder leiding van cabaretier Sjaak Bral, die er tientallen voorstellingen speelde, werd vorige week stilgestaan bij dit bijzonder circulaire bouwproject.

Het officiële overdrachtsmoment werd door de gemeente Den Haag, gemeente Oss, Theater De Lievekamp, Lagemaat, cepezedprojects en cepezed aangegrepen om een vakinhoudelijk event over circulair bouwen te organiseren. Hoe gaat zo'n verplaatsing in zijn werk? Waarom is hiervoor gekozen? Wat betekent dit in bredere (circulaire) zin? Deze vragen werden beantwoord door:
• Vincent Gruis | voorzitter Transitieteam Circulaire Bouweconomie, hoogleraar TU Delft
• Dolf Warris | wethouder cultuur, klimaatadaptatie en centrum, gemeente Oss
• Arjen Kapteijns | wethouder duurzaamheid, gemeente Den Haag
• Arend van de Beek | circulair demontagebedrijf Lagemaat
• Menno Rubbens | directeur cepezedprojects, circular hero 2022
• Frederique van Alphen | projectarchitect cepezed
• Coen Bais | directeur theater De Lievekamp, Oss

Dit was het allerlaatste event in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. Shows go on in Oss. Lees en bekijk in het artikel Verhuizing circulaire zuiderstrandtheater officieel ingeluid een verslag en foto's van dit event. De video hieronder (gemaakt door Zieno) geeft een impressie van het event en het project: verhuizing circulair Zuiderstrandtheater.

media-overzicht
Veel media hebben bericht over de verhuizing van het Zuiderstrandtheater. Hieronder een overzicht van wat er allemaal is gepubliceerd.

televisie  Editie NL / RTL 4
'Stoelen, stopcontacten, muren. Bijna alles gaat van Scheveningen naar Oss.' Menno Rubbens (cepezedprojects) en nieuwe gebruiker Coen Bais (theater De Lievekamp) vertellen in Editie NL van RTL over deze verhuisoperatie, over 'legoliseren', over de voordelen van een tweedehands theater en over hoe enorm circulair dit is. Bekijk de tv-uitzending via de RTL-website (8:36). Of lees een verslag in de app/website RTL Nieuws. NB Uitzending was 21 februari, 18.15 uur, RTL 4.

DTV (uit Oss)
“Ik meen serieus dat hiermee geschiedenis wordt geschreven. Dit is een historische gebeurtenis”, aldus cabaretier Sjaak Bral. “Dit is een voorbeeld. Over 20-25 jaar zitten mensen naar dit filmpje te kijken en dan zeggen ze: joh, dat was het begin. En het mooie is, ook dit begint in de cultuur.” In de journaal-uitzending ook reacties van Coen Bais (nieuwe eigenaar) en Dolf Warris (wethouder Oss).

Omroep/TV West (regio Haaglanden)
Zien hoe alle stoelen gedemonteerd worden en hoe alles zorgvuldig gesorteerd wordt? Menno Rubbens (cepezedprojects) neemt de kijkers van TV West mee achter de schermen van het leegstaande Zuiderstrandtheater. Bekijk de reportage en lees het online artikel van Omroep West, waarin Gerd-Jan Jongerman (Lagemaat) het demontageproces uitlegt.

kranten / online  ‘Schaamdoos aan zee’ maakt plaats voor woningen: ‘Oss krijgt dit mooie theater en wij vernaggelen de boel’
AD / Haagsche Courant

In honderdduizend stukjes naar het zuiden: het Haagse theater is nu écht van Oss
Brabants Dagblad (AD, Eindhovens Dagblad)

Oss heeft sinds vandaag nieuw theater, het staat alleen nog in Den Haag
Omroep Brabant

Zuiderstrandtheater voor zomer afgebroken, hoe zit het met overlast?
Omroep West

Theater Scheveningen in Oss opnieuw opgebouwd: 'Net als LEGO'
RTL Nieuws

Zuiderstrandtheater verhuist voor een habbekrats van Scheveningen naar Brabant
Volkskrant

Podcasts  ‘Legoliseren’ is de basis van circulair (her)bouwen. Dat is hoe demontage en remontage ook wel wordt genoemd. Dat gaat het beste als architect en sloper elkaar samenwerken. Menno Rubbens van architectenbureau cepezed en Arend van de Beek van sloop- en demontagebedrijf Lagemaat vertellen hoe je een gebouw als het Zuiderstrandtheater verplaatst en hoe hun unieke samenwerking tot stand is gekomen.
• Beluister de podcast Doorzagen (60) van Cobouw of lees een samenvatting.

“Toen het Zuiderstrandtheater gebouw werd was iedereen er tegen. En toen het gesloopt moest worden was weer iedereen er tegen”, grapt BNR-presentator Maarten Bouwhuis. Maar nu heerst er optimisme, want het theater krijgt een circulair tweede leven. Mede-initiatiefnemer Menno Rubbens van cepezedprojects vertelt erover in:
BNR Vastgoed Gezocht (17:20) of lees een samenvatting.

cobouw

En bekijk ook onderstaande RVO-video, gemaakt voor de Circulaire Bouweconomie in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, waarin alle hoofdrolspelers het circulaire proces en het project uitleggen.

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000