Het historische fabrieksterrein van dsm-firmenich aan de rand van Delft verandert in een cleane Biotech Campus. De nieuwste architectuuraanwinst is het Van Marken Food Innovation Center, ontworpen door cepezed en binnen twee jaar gebouwd door De Vries en Verburg. De waarde die dsm-firmenich hecht aan transparantie spreekt onder meer uit fascinerende doorzichten naar de labs.
prettig
Het Van Marken Food Innovation Center is het hoofdkantoor van de afdeling Taste, Texture & Health. Naast labs bevat het gebouw een brouwerij, kaasmakerij, bakkerij, demonstratiekeuken, kantoorwerkplekken en allerlei ruimtes voor overleg en brainstromsessies. Het is een plek om klanten te ontvangen en samen met hen producten te ontwikkelen, testen en proeven. In totaal komen er zo’n vijfhonderd mensen te werken. Tijdens de bouw kreeg het de bijnaam Sunlight, toen bleek hoe aangenaam het zonlicht binnenvalt. Wat op zijn beurt iets zegt over hoe prettig het is om hier te werken.
zonnig labgebouw dsm-firmenich geopend



hout
De gemeenschappelijke ruimtes zijn zorgvuldig vormgegeven. Daglicht valt tot diep in het gebouw en vrijwel overal is er zicht op de campus buiten. Trappen zijn opgevat als verblijfsplek en in deze gemeenschappelijke zone zorgen planten, hout en ruw geweven stoffen voor een warme sfeer – een resultaat dat goed laat zien wat de meerwaarde is van de nauwe samenwerking tussen cepezed en cepezedinterieur. Werkplekken zijn transparant en tegelijkertijd geborgen en glazen binnenwanden bieden zicht op wat er in de labs gebeurt. Heel anders dus dan de dsm-gistfabriek van voorheen, al draait het in het Van Marken Food Innovation Center nog steeds in grote mate om gist.
eerste lab met het label breeam outstanding
De entree markeert het begin van een wandelboulevard. Doordat de entreeruimte overloopt in een gemeenschappelijke zone met de trappen, voelt binnen ook een beetje als buiten. Ook voor de gevels was de bijnaam Sunlight toepasselijk. Zij zijn bijna volledig bekleed met pv-panelen, afgewisseld met glas. Voor de grote hoeveelheid benodigde installaties is de bovenste verdieping ingeruimd, die iets terugligt. Mede door het vele groen, de pv-panelen en het materiaalgebruik is het Van Marken Food Innovation Center ondanks de vele installaties een erg duurzaam gebouw. Het haalde als eerste lab in Europa het label BREEAM Outstanding (87,53 procent) voor het ontwerp.
campus
dsm-firmenich koestert de ambitie om de komende jaren een open innovatiecampus te ontwikkelen. Om dit te bereiken is in 2020 de stichting Planet B opgericht. Inmiddels zijn er naast dsm-firmenich zo’n twintig andere bedrijven op de campus gevestigd. Eerder al, in 2017, opende op het terrein van DSM het Rosalind Franklin Biotechnology Center naar ontwerp van cepezed. Planet B ziet de campus de komende decennia graag groeien naar een werkplek voor meer dan vijfduizend mensen. De nieuwe campusgebouwen worden ontwikkeld door het Dutch Science Park Fonds.
Het Van Marken Food Innovation Centre is een project van cepezed en cepezedinterieur, in samenwerking met DSM Delft, ASR Dutch Science Park Fund, ABT, Pieters bouwtechniek, Huygen Installatie Adviseurs, en De Vries en Verburg.
Benieuwd naar de details van het ontwerp? Lees hier meer.