menu sluiten

CHDR 

In de jaren '90 ontwierp cepezed een spraakmakend bedrijfsgebouw voor het Centre for Human Drug Research (CHDR), dat de (bij)effecten van medicijnen test. Vanwege de groei van het bedrijf ontwierpen we jaren later dit nieuwe pand, direct naast het bestaande op het Leidse Bio Science Park.

  • opdrachtgever(s)
  • Centre for Human Drug Research
  • locatie
  • Leiden
  • gebruiker(s)
  • Centre for Human Drug Research
  • expertise(s)
  • cepezed
luuk kramer

Driedeling van acht hoog  

Het nieuwe pand beslaat een volume van 22,5 bij 34 meter met acht bovengrondse lagen en een parkeerkelder. Parkeren vindt ook deels plaats op het terrein en op het maaiveld binnen de gebouwcontour. Het pand is in diepterichting opgedeeld in drie ongelijke stroken.

Driedeling van acht hoog
cepezed
jannes linders

De voorste strook  

Het eerste gedeelte langs de Zernikedreef bevat op de begane grond de entree, receptie en een bescheiden auditorium. Daarboven vind je vergaderruimtes en kantoren, maar ook de keuringsruimtes en een groen ingericht dakterras.

De voorste strook
jannes linders
michiel plas

De middelste strook  

In het midden bevindt zich een facilitaire zone met de toiletten, twee volledig transparante liften en twee geschakelde cascadetrappen die ook dienst doen als vluchtroute. Bij brand laten de trappen zich scheiden door een brandwerend doek dat zichzelf neerlaat.

De middelste strook
jannes linders

De achterste strook  

Aan de achterkant is onder meer het bedrijfsrestaurant met een royale vide en grotendeels te openen gevels gevestigd. Ook vind je hier een high care zone en een onderzoekslaboratorium met daaraan verbonden een apotheek, donkere kamer en diverse bergings- en vriesvoorzieningen.

De bovenste verdieping is gevuld met slaapruimtes (hotelkamers) voor langdurig verblijf. De bijbehorende woonruimte grenst aan de patio annex het dakterras.

De achterste strook
jannes linders
jannes linders

Duurzame constructie  

De draagconstructie bestaat uit een slank staalskelet gecombineerd met kanaalplaatvloeren. De gevels zijn volledig flush uitgevoerd. Aan noordkant helemaal in glas en aan de andere zijden met een horizontale geleding: een afwisseling van bandramen met te openen delen en sandwichpanelen met een wit geëmailleerd glazen buitenblad.

Een zonnecollector verwarmt het boilerwater, terwijl het pand voor koeling en verwarming is aangesloten op een stadsverwarming voor het hele bedrijventerrein. De stadsverwarming is weer aangesloten op een WKO-installatie.

Duurzame constructie
jannes linders
jannes linders

Eervolle onderscheidingen  

Voor het CHDR-ontwerp is gebruik gemaakt van een integraal Bouw Informatie Model waarmee de verschillende adviseurs hun ontwerp goed op elkaar hebben afgestemd.

Kort na ingebruikname won het pand de Leidse Architectuurprijs 2013. En behaalde het de tweede plaats in de verkiezing van het beste kantoorgebouw 2014. De organisator van die laatste wedstrijd, het internettijdschrift voor hoogopgeleiden Intermediair, schreef: ‘Een geweldig ontwerp dat als geen ander gebouw een creatieve en multidisciplinaire werkwijze ondersteunt.'

Eervolle onderscheidingen
jannes linders

partners

  • opdrachtgever: centre for human drug research
  • interieurontwerp: fokkema & partners architects
  • constructies: swinn
  • installaties: deerns
  • bouwfysica & duurzaamheid: dgmr
  • hoofdaannemer: duprie bouw & ontwikkeling
  • e-installateur: randstad
  • w-installateur: putman
  • staalconstructie: oskomera
  • gevels: oskomera

prijzen & nominaties

  • beste kantoorgebouw | 2014 | tweede plaats
  • leidse architectuurprijs | 2013 | juryprijs
klik om door te gaan