menu sluiten

Collectiecentrum Nederland 

Het CollectieCentrum Nederland (CCNL) in Amersfoort Vathorst is het gezamenlijke collectiegebouw voor de rijkscollecties van het Nederlands Openluchtmuseum, museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het ontwerp is BREEAM-Outstanding gecertificeerd voor zijn duurzaamheid.

  • opdrachtgever(s)
  • Stichting het Rijksmuseum
  • locatie
  • Amersfoort
  • gebruiker(s)
  • Nederlands Openluchtmuseum, museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedinterieur
cepezed

Van kop tot romp  

Het CCNL kent een volumeopbouw met een 'kop’, ‘hals’ en ‘romp’. Het eigenlijke depot, de ‘romp’, bestaat uit een vierlaags volume. De 'hals' is een voorliggend enkellaags bouwdeel met een vergelijkbare vierkante footprint. Dit bouwdeel heeft een heldere logistiek en aangename, daglichtrijke werkruimtes. De ‘kop’ is een volledig transparant segment aan de voorkant, dat zowel de medewerkers als bezoekers verwelkomt.

Van kop tot romp
cepezed

prettig en flexibel  

Tussen de ‘kop’ met de entreefuncties en de ‘hals’ met het medewerkersprogramma ligt een riante, beveiligde patio. Deze is groen ingericht op een manier die aansluit op de lokale natuur. De conserverings- en restauratieateliers in de 'hals' zijn via deze patio en via daklichten prettig voorzien van noorderlicht.

Het depot heeft grote overspanningen van 8,10 meter en is hierdoor volledig flexibel indeelbaar. Voor een optimale bescherming tegen brand zijn de brandcompartimenten klein en de scheidingen van een hoge classificatie.

prettig en flexibel
cepezed
cepezed

Groene oplossingen  

Bijzonder aan het CollectieCentrum is de klimatisering van het depotgedeelte. De schil is hoogisolerend en als een theemuts om de romp geplaatst. De beganegrondvloer daarentegen is juist ongeïsoleerd en staat in direct contact met de onderliggende grond. Deze werkt zo als een temperatuurbuffer.

Ook de ‘kop’ en de ‘hals’ hebben een hoge isolatiewaarde. Deze bouwdelen maken gebruik van een systeem voor het langdurig opslaan van warmte en koude in de bodem. Ook hebben ze een grijswatersysteem om bijvoorbeeld de wc’s te spoelen. Op het dak is een groot oppervlak aan zonnepanelen opgenomen en de buitenruimten zijn ecologisch ingericht.

Groene oplossingen
cepezed
cepezed

partners

  • opdrachtgever: stichting het rijksmuseum
  • interieurontwerp: cepezedinterieur
  • constructies: abt
  • installaties: valstar simonis
  • bouwfysica & duurzaamheid: peutz
  • hoofdaannemer: g&s bouw & visser en smit bouw
  • e-installateur: ulc installatietechniek & bectro installatietechniek
  • w-installateur: kropman installatietechniek
  • staalconstructie: brink staalbouw

prijzen & nominaties

  • BREEAM Awards | 2019
klik om door te gaan