menu sluiten

DSM Rosalind Franklin Biotechnology Center Delft 

Chemie- en biotechnologiebedrijf DSM is koploper in innovatieve kenniseconomie. Hun bestaande Beijerinck-laboratorium in Delft uit 1984 werd te klein en voldeed niet meer aan de eisen en behoeften van DSM. cepezed ontwierp daarom een nieuw Biotechnology Center met laboratoria en kantoren.

  • opdrachtgever(s)
  • dsm food specialties delft
  • locatie
  • Delft
  • gebruiker(s)
  • DSM
  • expertise(s)
  • cepezed
joep jacobs

Herinrichting DSM locatie Delft  

cepezed maakte het masterplan voor de herinrichting van DSM locatie Delft. Ook stelden we het programma van eisen op voor het nieuwe Biotechnology Center. Daarnaast ontwierpen we het laboratorium.

Herinrichting DSM locatie Delft
cepezed

De functies  

De herinrichting van locatie Delft bevat onder meer een herindeling van de verkeersroutes en een herschikking van functies. Denk aan kantoren en laboratoria. Dit ontwerp biedt DSM de mogelijkheid om in de toekomst makkelijk uit te breiden.

We stuurden aan op optimale efficiëntie in het gebruik van bepaalde zones van het Biotechnology Center. Zoals een vergunning van de gemeente Delft voor bedrijvigheid in een hogere milieucategorie.

De functies
horizon photoworks
cepezed

Het Biotechnology Center  

Het Biotechnology Center van DSM locatie Delft is strak en zo compact mogelijk ontworpen. Het kent een scherpe scheiding tussen de kantoren en laboratoria. Het gebouw heeft een constructieve opzet met grote overspanningen. Daardoor hebben de vloervelden zo min mogelijk kolommen. Ook zijn ze zeer flexibel in te delen.

Het pand is functioneel en fysiek verbonden met het DSM Food Innovation Centre en Wetering-kantoor in Delft. De nieuwbouw beslaat zo’n 13.425 m² bruto vloeroppervlakte. Daarop bevinden zich kantoren en laboratoria in de categorie ML1 en hoger.

Het Biotechnology Center
joep jacobs

Laboratoria  

Het hart van het gebouw is aan de kant van de laboratoria gereserveerd voor een stabiliserende kern met schachten en installaties. Aan de zijkanten bevinden zich de ruimtes die weinig daglicht vragen, zoals opslag- en apparatuurruimten.

Laboratoria
joep jacobs
Lucas van der Wee | cepezed

Kantoren en atrium  

Aan de kant van DSM's kantoren bevat het gebouwhart een atrium. Daarin bevindt zich onder meer een panoramalift.

Kantoren en atrium
Horizon Photoworks

Daglicht voor DSM  

De werkplekken zijn ingericht langs de verticaal gelede gevels. Deze hebben een open-dichtverhouding van 2:1 en glas van vloer tot plafond. De medewerkers genieten daardoor van heel veel daglicht. Ook de vrije hoogte van maar liefst 3,20 meter draagt bij aan het ruimtelijke gevoel.

Op andere plaatsen gaat de voorkeur uit naar wat minder daglicht, vanwege het specifieke onderzoek. Daar is de open-dichtverhouding 1:1. In de gevel is een binnenzonwering geïntegreerd. Die is strak gedetailleerd en gecombineerd met luchtafzuiging.

Daglicht voor DSM
horizon photoworks

partners

  • opdrachtgever: dsm food specialties
  • interieurontwerp: fokkema & partners
  • constructies: swinn
  • installaties: deerns
  • bouwfysica & duurzaamheid: dgmr
  • hoofdaannemer: heijmans utiliteit
  • installateur: heijmans utiliteit
  • staalconstructie: ensel
  • gevels: tgm
klik om door te gaan