menu sluiten

esic 

Noordwijk staat bekend om het European Space Research & Technology Centre (ESTEC), de grootste vestiging van het European Space Agency. Direct naast het ESTEC is het Space Business Park ontwikkeld. cepezed ontwierp het European Space Innovation Centre (ESIC), een bedrijfsverzamelgebouw op dit terrein.

  • opdrachtgever(s)
  • nl-development
  • locatie
  • Noordwijk
  • gebruiker(s)
  • European Space Innovation Centre
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedbouwteam

Synergie in het gebouw  

Duurzaamheid, flexibiliteit, een industriële uitstraling en een bovengemiddelde prijs-kwaliteitverhouding zijn bij het ontwerp belangrijke uitgangspunten geweest.

De vloervelden van het gebouw hebben een u-vormige plattegrond en lopen trapsgewijs terug onder een gekromd dak. In het hart van het gebouw is een transparant overkapt atrium dat uitloopt in een buitenterras. In het atrium zijn gemeenschappelijke voorzieningen zoals informele overlegplekken en een klein restaurant te vinden.

Synergie in het gebouw
jannes linders
jannes linders

Dynamiek van ESIC  

De hoofdtrap met treden van geëxtrudeerd aluminium is uitnodigend in het midden geplaatst. Hiermee hopen we het liftgebruik te ontmoedigen.

Het gebruik van veel glas in de gevels en binnenwanden draagt bij aan de algehele ruimtelijkheid en transparantie. Ook ontstaat hierdoor veel interactie tussen de verschillende bedrijven.

Dynamiek van ESIC
jannes linders
jannes linders

Integratie in de constructie  

De vormgeving, constructies, klimaatvoorzieningen en bouwfysische aspecten zijn vergaand geïntegreerd. De verschillende adviseurs hebben hiervoor gebruikgemaakt van een driedimensionaal Bouw Informatie Model (BIM).

Zo is de hemelwaterafvoer weggewerkt achter de gesloten gevelstroken. En is de staalconstructie van het atriumdak de geleider van de zonwering. Ook is een alternatief brandveiligheidsconcept toegepast, waarin het hele pand geldt als één groot brandcompartiment.

Integratie in de constructie
jannes linders
jannes linders

Ventilatie en verwarming  

Uit efficiëntie- en duurzaamheidsoverwegingen heeft het gebouw een minimum aan installaties. De betonkernactivering in de staalplaat-betonvloeren houdt het pand constant op een comfortabele temperatuur.

De ventilatie is in de staalconstructie geïntegreerd door middel van een overdruksysteem. Dit systeem stort de lucht van verschillende units over naar het atrium. In het atrium wordt de lucht naar buiten geloodst en wint een warmtepomp er energie uit terug.

Ventilatie en verwarming
jannes linders

partners

  • opdrachtgever: nl development
  • interieurontwerp: s/n interieur architectuur
  • constructies: swinn
  • installaties, bouwfysica & duurzaamheid: arup
  • akoestiek: cauberg huygen raadgevende ingenieurs
  • uitvoeringscoördinatie: bouwteam general contractors
  • staalconstructie: kpk staal
  • gevels: vebru

prijzen & nominaties

  • bna gebouw van het jaar | eervolle vermelding | 2012 | regio delta
klik om door te gaan