menu sluiten

Finca rústica 

De Catalaanse comarca (deelprovincie) Garrotxa in het noorden van Noord-Spanje kent uitgestrekte, ruige landschappen met een lage woondichtheid. Voor de eigenaar van een ruim 20 hectare tellend domein met een grotendeels rotsachtig, geaccidenteerd profiel ontwierp cepezed een finca rústica, oftewel: een buitenhuis.

  • opdrachtgever(s)
  • privé
  • locatie
  • Garrotxa
  • gebruiker(s)
  • privé
  • expertise(s)
  • cepezed

Buitenhuis op de plek van een ruïne  

Op het terrein met basaltachtige terrasvloeren bevond zich een ruïne van een tweelaags bouwsel met schuur, dat waarschijnlijk al 200 tot 300 jaar leegstond. Vermoedelijk huisde hierin een gemengd boerenbedrijf. Plaatselijke regelgeving schrijft voor dat nieuwbouw alleen mag plaatsvinden in de kenmerkende lokale stijl, met incorporatie van bestaande overblijfselen. Daar is cepezed creatief mee omgegaan.

Het buitenhuis bestaat uit twee bouwvolumes die zich grofweg op de voormalige locaties van de resten bevinden. Zij staan op enige afstand van elkaar en verschillen in hoogte; het hoofdverblijf ligt wat lager dan het volume met het gastenverblijf, de garage, opslag en technische ruimte. De twee delen zijn verbonden via een landschappelijke, natuurstenen trappenstrook.

Buitenhuis op de plek van een ruïne
jan pesman | cepezed
Jan Pesman | cepezed

Mix van modern en traditioneel  

Het tweelaagse hoofdverblijf is ongeveer 11,5 meter in het vierkant en vormt een opvallende combinatie van traditionalisme en moderniteit. De geheel uit beton opgetrokken wanden bieden alle hedendaagse kwaliteit en comfort. Voor een streekeigen aanzicht zijn ze aan de buitenzijde bekleed met lokaal gevonden kalkhoudende stenen, waaronder die van de voormalige ruïne.

Mix van modern en traditioneel
jan pesman | cepezed

Buitenhuis met glazen voorgevel  

Ook is het Spaanse finca rústica voorzien van een traditioneel zadeldak met dezelfde hellingshoek als die van de ruïne. De voorgevel is echter geheel van glas, met op enige afstand een in delen te openen voorzetscherm van geperforeerd cortenstaal. De raampartijen in de andere gevels zijn eveneens voorzien van te openen corten-zonweringen. Het interieur is op en top modern met onder meer een opaalglazen badkamer.

Buitenhuis met glazen voorgevel
jan pesman | cepezed
Jan Pesman | cepezed
Jan Pesman | cepezed

Gastenverblijf en opslagruimte  

Het ruim 24 meter lange, geheel betonnen volume met het gastenverblijf, de garage, opslag en technische ruimte is grotendeels ingegraven in de helling van de heuvel. Het dak istevens het terras van het naastgelegen zwembad. Ook de bijna geheel transparante voorgevel van dit bouwdeel is uitgerust met een in delen te openen, geperforeerd front van corten.

Gastenverblijf en opslagruimte
jan pesman | cepezed

partners

  • opdrachtgever: privé
  • constructies: imd raadgevende ingenieurs
  • installaties & bouwfysica: mobius consult
  • hoofdaannemer: constresp
  • staalconstructie: cabratosa
klik om door te gaan