menu sluiten

gemeentehuis haarlemmermeer

bekijk

gemeentehuis haarlemmermeer 

Het Raadhuisplein in Hoofddorp wordt compleet heringericht. De pleinwand wordt bestendigd met extra gebouwen en het bestaande gemeentehuis maakt plaats voor compacte, overzichtelijke nieuwbouw. In het nieuwe gemeentehuis staat ontmoeting voorop. Het wordt een eigentijds, duurzaam en laagdrempelig gebouw voor medewerkers en inwoners. Iconisch door de ronde raadszaal en zijn zachtgele, ‘getrapte’, keramische gevels, ingebed in geveldelen van geanodiseerd aluminium. Daglichtrijk en overzichtelijk door zijn grote vliesgevels en dakramen.

 • opdrachtgever(s)
 • gemeente haarlemmermeer
 • locatie
 • Hoofddorp
 • gebruiker(s)
 • inwoners, ondernemers, raadsleden, ambtenaren, wethouders en de burgemeester
 • expertise
 • architectuur
  cepezed interieur

uitnodigende entreehal  

De overgang tussen binnen en buiten is verzacht door de gevel iets terug te laten springen en een overstek te introduceren. Het daglicht, gebruik van hout en terrazzo en de vele planten zorgen voor een warm welkom en bepalen de sfeer dieper in het gebouw, waar gezamenlijke functies, zoals overlegplekken en pantry’s voor koffie, zijn geclusterd aan de middenas. Het gebouw is vanaf het entreegebied precies langs die as helder gezoneerd in publieke, semipublieke en personeelsruimtes. De prominent zichtbare, uitnodigende balies in de ruime entreehal werken persoonlijk contact in de hand. Het semipublieke deel bevat spreekkamers die grenzen aan de as. Helemaal aan het uiteinde ligt het restaurant van de medewerkers.

passend in de omgeving  

Het gebouw is van buitenaf duurzaam, met zonnepanelen op het dak. Vanaf drie kanten zijn ook de publieksfuncties, zoals de balies en de raadzaal, goed te zien wat het geheel transparant maakt. Het ontwerp past met zijn vorm en hoogte goed binnen de bestaande bouw. Door de entree te plaatsen aan het Raadhuisplein, wordt het levendige plein bij het gebouw betrokken. Zo maakt het gemeentehuis nadrukkelijk onderdeel uit van de omgeving en draagt het actief bij aan de ambitie om een aantrekkelijk en bruisend stadscentrum te creëren.

rond volume in het hart  

Het entreegebied van het gemeentehuis heeft glasgevels, daarachter is het gebouw meer gesloten. Door het glas is het ronde volume een echte eyecatcher: het telt 2 verdiepingen en steekt door het dak heen. Onderin zijn de publieke balies gesitueerd, erboven liggen een trouwzaal en de raadszaal. De trap is zo gesitueerd dat in de zone voor de raadszaal nog een ruimte voor bijeenkomsten ontstaat: de burgerzaal. Door zijn vorm, zijn functie, en de dynamiek die hier ontstaat, wordt dit letterlijk en figuurlijk het hart van de gemeente Haarlemmermeer.

passend in de omgeving  

Het ontwerp van het gemeentehuis sluit qua vorm en hoogte aan bij de bestaande bebouwing in de omgeving. Van buitenaf zijn de publieksfuncties, zoals de balies van burgerzaken en de raadszaal, van 3 kanten zichtbaar. Door de entree aan het nieuwe Raadhuisplein te plaatsen wordt dit plein bij het gebouw betrokken - het loopt als het ware binnen door. Zo maakt het gemeentehuis nadrukkelijk deel uit van de omgeving en draagt het actief bij aan de ambitie van de gemeente om een aantrekkelijk en bruisend stadscentrum te creëren. Binnen vind je mede door de lange zichtlijnen en de heldere indeling makkelijk je weg.

zichtbare geschiedenis  

De unieke historie van de gemeente Haarlemmermeer komt naar voren in de architectuur. Naast de karakteristieke, ronde vorm van de oude raadszaal zijn dat bijvoorbeeld de keramische elementen van de gevel, die tot aan NAP geglazuurd zijn en daarboven mat. Het peil is ook een prominente lijn bij de entree. Een rand op het dak biedt plaats aan een tekst die de gemeente kan aandragen. Zonnepanelen op het dak maken tastbaar hoe duurzaam het gebouw is. Het dak wordt tevens benut voor waterretentie, waarmee de afvoer op het riool wordt vertraagd.

partners

 • advies- en ingenieursbureau: Royal Haskoningdhv
 • adviesbureau: halmos
 • bouwadviesbureau: zri
 • interieur: fokkema, cepezedinterieur
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000