menu sluiten

gemeentehuis west betuwe

bekijk

gemeentehuis west betuwe 

Voor de gemeente West Betuwe, in 2019 ontstaan door een fusie van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal, is het voormalige gemeentehuis van Geldermalsen verduurzaamd, gemoderniseerd en uitgebreid. Met als uitgangspunt ‘zoveel mogelijk hergebruik’, een plan op maat, energiezuinige keuzes, en de toepassing van veel hout, is het vernieuwde huis van de democratie klaar voor de toekomst. cepezed tekende voor de architectuur en het interieur. ‘Verbinding’ speelde in dit ontwerp een belangrijke rol. Het legt een verbinding tussen oud en nieuw en verbindt de dorpen en kernen van de kersverse fusiegemeente.

  • opdrachtgever(s)
  • gemeente west betuwe
  • locatie
  • geldermalsen
  • gebruiker(s)
  • gemeente west betuwe
  • expertise
  • architectuur
    cepezed interieur
Lucas van der Wee

nieuwe houten constructies  

Het bestaande gemeentehuis was een cluster van bouwdelen uit 1984, 1996 en 2010, gelegen rond een patio. Het was een donker, tamelijk labyrintisch gebouw waarvan de akoestiek te wensen overliet, met een stenige buitenruimte er omheen. cepezed verduurzaamde het bestaande complex en voegde twee markante, houten constructies toe. De plattegrond is logischer geordend, met aparte zones voor ambtenaren, publiek, en het gemeentebestuur en de fracties. Het nieuwe bouwdeel met de publieksentree oogt door de prominente horizontale lijn van de luifel en zijn glazen geveldelen als een paviljoen. Het is zorgvuldig ingepast tussen de vijver en monumentale boompartijen. De prefab-dakelementen hebben een akoestische functie en de installaties en verlichting zijn erin verwerkt.

Lucas van der Wee

leesbare transformatie  

Door een bouwdeel te slopen en het gebouw anders te organiseren verbetert de routing en krijgt de omringende tuin meer body. De keuze voor hout maakt de twee nieuwe toevoegingen ‘leesbaar’, net als de keuze om ze niet direct op de oudbouw te laten aansluiten: tussen de houten bouwdelen en de bestaande bouw zijn lichtstraten gemaakt. Vóór de sloop zijn herbruikbare elementen in kaart gebracht. Nieuwe toevoegingen zijn terughoudend van toon, zodat het bestaande gebouw niet ondersneeuwt en de blik naar buiten wordt getrokken. Op de daken liggen hergebruikte pv-panelen, aangevuld met 260 nieuwe panelen. De twee nieuwe bouwdelen zijn prefab-constructies, die in principe gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden.

Lucas van der Wee
Lucas van der Wee

multifunctionele raadzaal  

In het houten paviljoen aan de tuin zijn naast de entree ook de publieksbalie, spreekkamers, wachtruimte en raadszaal ondergebracht. Een prominente, brede luifel zorgt voor eenheid, biedt bescherming tegen de zon en verzacht de overgang tussen binnen en buiten. De raadszaal biedt zicht op het groen en functioneert in feite als de ‘huiskamer’ van de nieuwe gemeente: behalve raadszittingen kunnen er vergaderingen, evenementen, concerten, lezingen en huwelijksvoltrekkingen plaatsvinden. Het andere nieuwe bouwdeel is op de voormalige patio geplaatst en dient als een centrale ontmoetingsruimte met werkplekken, koffiebar en keuken.

Lucas van der Wee

identiteit  

Bij het vormgeven van het interieur is gezocht naar een manier om de identiteit van de nieuwe gemeente uit te drukken. De drie kleuren uit het gemeentelogo - rood, blauw en groen - zijn gebruikt als accentkleur. De gebouwdelen voor burgerzaken, ambtenaren en gemeenteraad kregen elk een herkenbare, eigen kleur. Typerende, historische en landschappelijke aspecten zijn weerspiegeld in het interieur. Zo is de rivier de Linge in de tegelvloer gestraald - in het gebouw verbindt de loop van de rivier de nieuwe raadszaal met de voormalige patio. Ook het bestaande meubilair van de gefuseerde gemeentes is geïnventariseerd, wat een bruikbare collectie prima stoelen en enkele pareltjes opleverde. Een aantal stoelen is opnieuw gestoffeerd.

Lucas van der Wee

multifunctionele houten elementen  

De nieuwe, houten meubels die cepezedinterieur speciaal voor het gemeentehuis van West Betuwe ontwierp, zijn als het even kan toegesneden op meerdere functies. Zo zijn de wandelementen in de raadszaal tegelijkertijd een bank voor publiek, kast en scherm. Bovendien beperken ze de inkijk van buiten. Naast deze elementen ontwierp cepezedinterieur losse meubels voor de raadszaal. De tafels zijn schakelbaar, zodat ze in een kring, maar ook in een groot vlak of kleinere groepjes geplaatst kunnen worden.

Lucas van der Wee
Lucas van der Wee

groen binnen en buiten  

De tuin rond het gebouw is opnieuw ingericht, waarbij het vergroten van de biodiversiteit een belangrijk uitgangspunt was. Nieuwe geveldelen zijn van glas en bieden goed zicht op de grassen en planten. Waar verharding nodig was, is zoveel mogelijk gekozen voor halfverharding. De beplanting binnen is geclusterd, in een plantenwand of in grote bakken - in de kantine zijn de bakken half verdiept geplaatst. De beelden die al in de tuin stonden zijn herplaatst en aangevuld met een selectie sculpturen uit de kunstcollectie van de gemeente West Betuwe.

Lucas van der Wee

post-corona  

Het ontwerpproces voor het gemeentehuis van West Betuwe speelde zich bijna geheel af in de coronaperiode. Dit betekende onder meer dat het programma van eisen wat betreft de werkplekken in een klap achterhaald was: ineens was thuiswerken de norm. Workwire organiseerde een aantal workshops om grip te krijgen op de nieuwe wensen. De uitkomst was typisch post-corona: meer werkplekken om samen te kunnen werken en elkaar te ontmoeten en minder individuele standaardwerkplekken.

Lucas van der Wee

partners

  • interieurontwerp: cepezedinterieur
  • installaties & bouwfysica: DGMR
  • werkplekstrategie: WorkWire
  • constructies: WSP
  • hoofdaannemer: WAM & Van Duren Bouw
  • installateur e & w techniek: WSi techniek Projecten
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000