menu sluiten

Gemeentehuis Woerden 

Het oude gemeentehuis van Woerden verkeerde in slechte staat en gebruikte veel energie. De radicale vernieuwing door cepezed en cepezedinterieur was gericht op modernisering en verduurzaming. Onze revitalisatie resulteerde in een licht en ruimtelijk gebouw met een A+++ label.

  • opdrachtgever(s)
  • Gemeente Woerden
  • locatie
  • Woerden
  • gebruiker(s)
  • Gemeente Woerden / Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedinterieur
Oude situatie | cepezed
nieuwe situatie | lucas van der wee | cepezed

Openheid, ruimtelijke beleving en verbinding  

Verschillende bouwdelen van het bestaande jaren ’80-ensemble zijn gesloopt. Daarnaast zijn slechts beperkte delen nieuwbouw toegevoegd. Met de introductie van moderne manieren van werken is het totale vloeroppervlak uiteindelijk teruggebracht van ongeveer 14.000 m² naar 8.000 m². De traditionele cellenstructuur van de kantoren is doorbroken en vervangen door grote open vloervelden en transparante ruimtes.

Openheid, ruimtelijke beleving en verbinding zijn centrale thema’s van de revitalisatie. Zo heeft het gebouw volledig transparante videstroken gekregen die licht, lucht en ruimtelijkheid inbrengen. Grote glasdelen in de nieuwe gevels zorgen voor een sterke verbinding met het groen buiten.

Openheid, ruimtelijke beleving en verbinding
cepezed
Lucas van der Wee | cepezed

Gemeente Woerden werkt flexibel  

Het interieur van het gemeentehuis en het inpandige Regionaal Historisch Centrum is gebaseerd op Het Nieuwe Werken. Het is multifunctioneel, gericht op samenwerken en zo flexibel dat zelfs de burgemeester en wethouders geen eigen vaste werkplek meer hebben.

Qua toon en sfeer is het interieur geënt op het kenmerkende, groene cope-landschap rondom Woerden. Ook andere elementen onderstrepen de identiteit van de gemeente. Zo zijn op privacyfolies historische prenten van Woerden afgebeeld en heeft de raadzaal een grote kroonluchter in de vorm van historische vestingwallen.

Gemeente Woerden werkt flexibel
Lucas van der Wee | cepezed
Lucas van der Wee | cepezed

Duurzaam en budgetneutraal  

Het nieuwe gemeentehuis Woerden heeft energielabel A+++: een sprong van zes stappen vooruit. Dit succes is onder meer te danken aan hoogisolerende gevel, een warmte-koudeopslag en zonnepanelen. Het strippen en verwijderen van de bestaande bouwdelen is duurzaam en circulair gebeurd. Maar liefst 98% van de materialen is via een gecertificeerd verwerker hergebruikt.

Tot slot is de revitalisatie budgetneutraal tot stand gekomen: de totale exploitatiekosten voor het vernieuwde gemeentehuis zijn gelijk gebleven aan die in de oude situatie. Dit komt vooral door de verkleining van het vloeroppervlak en de sterke beperking van de energie- en onderhoudskosten.

Duurzaam en budgetneutraal
Lucas van der Wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

partners

  • opdrachtgever: gemeente woerden
  • interieurontwerp: cepezedinterieur
  • constructies: aronsohn raadgevende ingenieurs
  • installaties: nelissen ingenieursbureau
  • bouwfysica & duurzaamheid: dgmr
  • hoofdaannemer: bam bouw & techniek
  • e-installateur: bam a&e
  • w-installateur: schans installaties
  • staalconstructie: buiting machinebouw en staalconstructies
  • gevels: de groot & visser
  • kunstwerk: ido vunderink

prijzen & nominaties

  • nederlandse duurzaam bouwen awards | 2020 | meest duurzame opdrachtgever
klik om door te gaan