menu sluiten

Gemeentekantoor Westland 

Gemeente Westland is in 2004 ontstaan door de samenvoeging van de gemeenten De Lier, 's-Gravenzande, Monster, Naaldwijk en Wateringen. Aan cepezed de taak om de gemeentelijke diensten en de medewerkers samen te brengen in Naaldwijk. Het door ons ontworpen gemeentekantoor aan de Laan van de Glazen Stad, huisvest de ambtenaren.

  • opdrachtgever(s)
  • Gemeente Westland
  • locatie
  • Naaldwijk
  • gebruiker(s)
  • Gemeente Westland
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedinterieur

Twee gebouwen, één gedachte  

De opdracht van cepezed bestond uit twee delen: het gemeentehuis aan de Verdilaan, dat functioneert als publieks- en bestuurscentrum, en het gemeentekantoor. Hoewel de functies van de gebouwen verschillen, zijn beide gebouwen ontworpen omtrent dezelfde thema’s: representativiteit, ruimtelijke kwaliteit, doelmatigheid, flexibiliteit, comfort en duurzaamheid. Voor de architectuur is voor beide locaties uitgegaan van ‘de kas’ als metafoor, passend bij het Westland.

Zowel het gemeentekantoor, als het gemeentehuis aan de Verdilaan zijn binnen een DBFMO-contract gerealiseerd.

Twee gebouwen, één gedachte
lucas van der wee | cepezed

Typisch Westland  

Het stadskantoor is vanbuiten zakelijk en vanbinnen ruimtelijk, uitnodigend en representatief. Het kleurgebruik van de interieurelementen is gebaseerd op de kleuren in het logo van Westland: wit, blauw en groen. In verschillende ruimtes hangen bovendien muurvullende fotoprints met typisch Westlandse onderwerpen, die de identiteit versterken.

Typisch Westland
lucas van der wee | cepezed

Groen atrium  

Het pand bestaat uit twee kantoorbeuken met centraal daartussen een hoog, licht en groen ingericht atrium. Het atrium bevat onder meer de receptie en het restaurant, en heeft een sterke visuele relatie met het entreeplein. Met loopbruggen, aansluitend op de verdiepingen, zijn in het atrium verschillende eilanden opgenomen. Deze maken deel uit van de verkeersroutes tussen de twee vrij indeelbare beuken.

Groen atrium
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

Geen eilandjescultuur  

Op de eilanden bevinden zich zitjes en koffiepunten waar medewerkers het weekend bespreken of bijvoorbeeld taart eten op een verjaardag. De eilanden dragen zo niet alleen bij aan de ruimtelijke diversiteit, maar stimuleren ook ontmoeting, interactie en sociale binding.

Geen eilandjescultuur
lucas van der wee | cepezed
cepezed

Werken waar je wilt  

Op de begane grond vind je de algemene functies als de project-, vergader- en instructieruimtes, de expeditie en de technische ruimtes. Op de verdiepingen zijn verschillende typen werkplekken ingericht in zowel open, halfopen als meer besloten zones. Deze zones zijn verdeeld op basis van rust, ruis en rumoer.

Langs de gevels liggen de rustiger, meer besloten werkruimten en langs het atrium de plekken voor overleg en samenwerken.

Werken waar je wilt
lucas van der wee | cepezed

Goed voor het klimaat en de gebruiker  

Het gebouw is CO2-neutraal. De energievraag is sterk beperkt door een reeks aan moderne techniek- en materiaaltoepassingen. De benodigde energie wordt grotendeels duurzaam verkregen met behulp van (deels thermische) pv-panelen. Phase Change Materials vormen een buffer voor warmte- en koudeopslag.

Daglicht is overal aanwezig en dringt diep door in het gebouw. De prominent aanwezige, open trappen stimuleren een actief gebruik van het kantoor.

Goed voor het klimaat en de gebruiker
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

Duurzaam ontwerp  

De toegepaste materialen zijn duurzaam geproduceerd, robuust en onderhoudsarm. Duurzaamheid is ook bereikt door de methodiek van industrieel, flexibel en demontabel bouwen (IFD). De realisatie kwam hierdoor met een minimum aan materialen zo schoon en efficiënt mogelijk tot stand.

We hebben bovendien veel aandacht besteed aan flexibel gebruik en optimale mogelijkheden tot recycling en hergebruik van componenten.

Duurzaam ontwerp
lucas van der wee | cepezed

partners

  • primaire opdrachtgever: gemeente westland
  • gecontracteerd consortium: de groene schakel (de boele & van eesteren, homij technische installaties, pch dienstengroep en kondorwessels projecten)
  • interieurontwerp: cepezedinterieur
  • landschapsontwerp: buro lubbers
  • constructies: van rossum raadgevende ingenieurs
  • installaties: kvmc
  • bouwfysica & duurzaamheid: kvmc
  • hoofdaannemer: boele & van eesteren b.v.
  • e&w-installateur: homij technische installaties
klik om door te gaan