menu sluiten

Graafschap College Doetinchem 

ROC het Graafschap College in Doetinchem opende in 2019 zijn nieuwe vestiging op Sportpark Zuid. Architectenbureau cepezed en cepezedinterieur ontwierpen het moderne schoolgebouw voor ruim 700 leerlingen van de opleidingen Sport & Bewegen en Veiligheid & Vakmanschap. Het Graafschap College is één van de eerste gasloze scholen in Nederland.

  • opdrachtgever(s)
  • Graafschap College
  • locatie
  • Doetinchem
  • gebruiker(s)
  • Graafschap College
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedinterieur
dick verwoerd

Atrium is levendig centrum  

Het schoolgebouw aan de Sportweg is gestructureerd rond een groot, centraal atrium, waarvan de vloer trapsgewijs oploopt. Met veel verschillende zitplekken doet het atrium dienst als ontmoetingsplaats en kantine voor de circa 700 leerlingen. Grote lichtstraten in het dak van het atrium laten daglicht tot diep in de school doordringen.

Op elke verdieping is het atrium omgeven door een omloop met een balustrade van roestvrijstaal gaas. De omlopen ontsluiten de klaslokalen, die aan de buitengevels liggen. Op de begane grond vinden we functies als de keuken, de docentenkamer en een aantal spreekkamers. Hier zijn ook twee externe huurders met eigen ingang ondergebracht.

Atrium is levendig centrum
Lucas van der Wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

College op hoog niveau  

Gebruikers moeten vanaf de begane grond over het parkeerterrein heen kunnen kijken. En het gebouw moet het aanzicht van een paviljoen in het groen hebben. Om die redenen heeft cepezed de school een halve verdieping opgetild en op een basement geplaatst.

Langs het parkeerterrein is het hoogteverschil overbrugd door een langgerekte, landschappelijke trap waarin ook een hellingbaan is opgenomen. Het basement loopt aan de oostelijke kopgevel door in een verhoogd schoolplein met de entree. De school is voor de helft onderkelderd met een souterrain. Daarin zijn een natuurlijk geventileerde fietsenstalling en de kleedkamers met lockers.

College op hoog niveau
Lucas van der Wee | cepezed

Gebouw met boomstructuur  

De gevels zijn horizontaal geleed, met afwisselend stroken glas en zwarte aluminium panelen. Behalve aan de noordzijde is voor de gevels een tweede huid van cortenstaal geplaatst. De vormgeving refereert aan de eiken die rond de school staan. Het cortenstaal, dat ook dient als zonwering, is geperforeerd. Dit zorgt voor voldoende zicht van binnen naar buiten.

Gebouw met boomstructuur
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

Opleidingen als interieurinspiratie  

cepezedinterieur heeft de binnenruimte van het Graafschap College voor zijn rekening genomen. De identiteit van beide opleidingen is herkenbaar in de look-and-feel van het gebouw. Die komt tot uitdrukking in een harmonieuze combinatie van materialen, texturen en grafische elementen.

Veiligheid & Vakmanschap is een opleiding die voorbereidt op een baan bij defensie. Gerelateerd hieraan is met stoere materialen als zwart rubber en kopshout voor de vloeren een solide basis gemaakt. cepezedinterieur bracht accenten zijn aan met bijvoorbeeld prints en meubelstofferingen in neonkleuren. Die zijn weer meer gerelateerd aan Sport & Bewegen.

Opleidingen als interieurinspiratie
Lucas van der Wee | cepezed
Lucas van der Wee | cepezed

partners

  • opdrachtgever: graafschap college
  • interieurontwerp: cepezedinterieur
  • constructies, bouwfysica & duurzaamheid: aveco de bondt
  • installaties: pola installatietechniek
  • hoofdaannemer: klaassengroep
  • installateur: pola installatietechniek
  • staalconstructie: klein poelhuis konstruktie
  • gevels: metadecor, polybouw, benjamin prefab, stameta

prijzen & nominaties

  • Architectuur prijs Achterhoek, juryprijs, 2019
  • Architectuur prijs Achterhoek, publieksprijs, 2019
klik om door te gaan