menu sluiten

eenheidsbureau politie den haag 

Aan de rand van het voormalige bedrijvengebied de Binckhorst verschijnt het nieuwe, ruim 48.000 m2 tellende Eenheidsbureau Politie Den Haag. De oplevering staat gepland voor 2024. Het ontwerp van cepezed voldoet aan de eisen voor een BREEAM-Excellent certificering.

  • opdrachtgever(s)
  • politie
  • locatie
  • Den Haag
  • gebruiker(s)
  • politie
  • discipline(s)
  • cepezed
    cepezed interieur

politieafdelingen in één pand  

Het gebouw zal verschillende politieafdelingen huisvesten die nu nog zijn verspreid over meerdere locaties. Een van deze afdelingen is het huidige hoofdbureau van de politie-eenheid Den Haag, gevestigd aan de Burgemeester Patijnlaan.

De nieuwbouw is sterk gericht op interdisciplinaire samenwerking. In het ontwerpvoorstel is het complexe programma grofweg verdeeld over drie gestapelde gebouwsecties: een plint met open karakter en grondgebonden functies, een middendeel met parkeerplekken en laboratoria en een bovendeel met alle vergader-, kantoor- en samenwerkfuncties.

politieafdelingen in één pand
cepezed

aansluiting bij de Binckhorst  

Het ontwerp sluit nauw aan bij het bestaande stedelijk karakter. Ook speelt het in op de trend van wonen, werken en recreëren in een industriële sfeer. Het gebouw wordt alzijdig, krijgt een hoge mate van transparantie en zoekt expliciet aansluiting bij bestaande bouwhoogtes, straatprofielen en zichtlijnen.

Het gebouw krijgt een ruime daktuin op het zuiden, die direct zijn verbonden met het restaurant en het samenwerkingsgebied. Vanuit de tuinen kijk je uit over de rest van de Binckhorst en de skyline van Den Haag.

aansluiting bij de Binckhorst
cepezed

flexibel indeelbaar hoofdbureau  

In het voorstel van het politiebureau wordt de onderbouw doorsneden door een ‘canyon’. Deze heeft een belangrijke functie in de ontsluiting, routing, oriëntatie en daglichttoetreding. De parkeerlagen zijn in een later stadium eventueel om te vormen tot kantoorlagen.

De bovenbouw bestaat uit een flexibel indeelbare structuur met vijf beuken. Daartussen bevinden zich atria en patio’s die net als de ‘canyon’ veel daglicht binnenlaten. Ze vormen ontmoetingsplekken. Een gedeelte van de bovenbouw is bestemd voor overleg tussen verschillende expertises en tussen politie en ketenpartners. Hier zijn bijvoorbeeld ook het vergadercentrum en restaurant te vinden.

flexibel indeelbaar hoofdbureau
cepezed

partners

  • opdrachtgever: politie
  • interieurontwerp: cepezedinterieur
  • constructies: imd raadgevende ingenieurs
  • installaties, bouwfysica, brandveiligheid & duurzaamheid: nelissen ingenieursbureau b.v.
  • kostendeskundige: ingenieursbureau multical
  • landschapsarchitect: buro sant en co
  • lichtontwerp: robert jan vos lichtontwerp
klik om door te gaan