menu sluiten

integraal logistiek centrum 

Vliegbasis Leeuwarden is één van de twee F-16 Main Operating Bases (MOB’s) van de Koninklijke Luchtmacht en daarnaast de thuisbasis van de F-35 Lightning II gevechtsvliegtuigen; de straaljagers voortgekomen uit het Joint Strike Fighter-programma (JSF). cepezed ontwerpt voor de basis het nieuwe Integraal Logistiek Centrum (ILC), dat binnen een Design & Build-opdracht wordt gerealiseerd door BAM Bouw en Techniek-Regio Noord.

  • opdrachtgever(s)
  • bam bouw en techniek-regio noord
  • locatie
  • leeuwarden
  • gebruiker(s)
  • koninklijke luchtmacht
  • expertise(s)
  • cepezed

ontwerpopgave  

Het Integraal Logistiek Centrum staat ten dienste van een efficiënt logistiek proces voor de opslag, het beheer, de beschikbaarstelling en de distributie van luchtmachtmaterieel; zowel op de basis zelf als ondersteunend aan missies. Het programma bevat een hoger bouwdeel met een magazijn en expeditiehal en een lager bouwdeel met onder meer specifieke opslagfuncties, loket- en uitgiftefuncties, kantoren en vergaderruimten. Ook bevat dit deel verblijfsruimten voor het squadron dat verantwoordelijk is voor de logistiek.

Onder een grote luifel op het terrein zijn daarnaast specifieke goederen en legervoertuigen droog en overdekt te stallen. Inclusief de luifel heeft het gebouw een vloeroppervlak van 4.475 m2. Het omliggend terrein meet circa 22.000m², is verdeeld in een landside en een airside en wordt in integrale samenhang met het gebouw ontworpen door Hosper.

ontwerpopgave
cepezed

aangenaam en functioneel  

Het ILC heeft een eenduidige opzet en is gericht op zowel een sterke functionaliteit als een prettige en comfortabele werkomgeving. De routings zijn helder en inzichtelijk, de looplijnen kort en efficiënt. Het centrum heeft een hoge mate van transparantie en de ruimten hebben veel uitzicht, zowel naar buiten als tussen de verschillende functies binnen. In de kantoren en de vergader- en verblijfsruimten dragen hoge plafonds bij aan een groot gevoel van ruimtelijkheid. Het gebouwdeel met deze functies bevat daarnaast een groen ingerichte patio.

aangenaam en functioneel
cepezed

aansluiting terrein  

Ook het terreinontwerp is geheel gericht op een optimale logistiek en een vriendelijke beleving. Rondom de kantoren ligt veel en uitgestrekt groen. De verharde terreininrichting voor de vele en soms complexe logistieke bewegingen ligt rondom het hogere bouwdeel met het magazijn en de expeditiehal. Helemaal vooraan op het terrein ligt de parkeerplaats voor medewerkers en gasten.

De voetgangerszones en rijbanen functioneren veilig en intuïtief. Middels verschillend kleur- en materiaalgebruik zijn zij helder en duidelijk te onderscheiden georganiseerd. Zowel het hogere als het lagere bouwdeel hebben een interne as die de landzijde direct met de luchtzijde van het terrein verbindt. In het terreinontwerp is rekening gehouden met eventuele uitbreiding van het gebouw.

aansluiting terrein
cepezed

partners

  • primaire opdrachtgever: rijksvastgoedbedrijf
  • contractuele opdrachtgever: bam bouw en techniek-regio noord
  • landschapsontwerp: hosper
  • constructies, bouwfysica & brandveiligheid: abtwassenaar
klik om door te gaan