menu sluiten

kustwacht den helder

bekijk

kustwacht den helder 

De Kustwacht Den Helder krijgt een nieuw onderkomen, het Maritiem Operationeel Centrum (MOC). Het verrijst bij de toegangsbrug naar het marineterrein. Verder op het terrein komt een Uitwijk-, Training- en Testlocatie (UTT), oftewel opleidingscentrum dat ook gebruikt kan worden als er tijdelijk uitgeweken dient te worden bij een calamiteit of werkzaamheden aan het MOC. Techniek en veiligheid staan bij beide gebouwen voorop, maar krijgen in de architectuur niet de overhand, werkplekken zijn aangenaam en daglichtrijk. Vanuit het MOC wordt toezicht gehouden op het Nederlandse deel van de Noordzee.

 • opdrachtgever(s)
 • Rijksvastgoedbedrijf
 • locatie
 • den helder
 • gebruiker(s)
 • Kustwacht Nederland (met personeel van Koninklijke Marechaussee, FIOD, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Politie, Douane, Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), Rijkswaterstaat)
 • expertise
 • architectuur
  cepezed interieur

Met het oog op de verwachtte zeespiegelstijging wordt het MOC op een nieuwe ‘terp’ van een meter hoog geplaatst, inclusief het lommerrijke entreeplein. Het gebouw heeft een glazen plint, waarop een volume van twee verdiepingen met een bamboe gevel is geplaatst. Het bamboe zal in de loop van de tijd verweren naar mooi warm-grijs, passend bij de kustlocatie, maar aansluitend bij de hoge duurzaamheidsstandaard van het Rijksvastgoedbedrijf: het is onderhoudsarm en biobased materiaal.

Naast de keuze voor biobased materiaal waar dat kan, houdt een efficiënt installatieconcept het energieverbruik laag. Het gebouw is ook duurzaam door de toepassing van pv-panelen en zijn grote mate van flexibiliteit en demontabele constructie. Installaties zijn, terugliggend op het dak aan de kopse kanten en op de begane grond aan de kant van de brug geplaatst, omdat daar geen aanbouw meer mogelijk is. De andere kopse kant leent zich voor eventuele uitbreiding.

ingang kustwacht den helder met bamboo gevel

Zowel het hoofdgebouw en als de trainingslocatie zijn met het oog op onvoorziene toekomstige ontwikkelingen demontabel - de gevel is een apart demontabel element en er worden droge demontabele verbindingen toegepast. De vloervelden zijn flexibel in te delen. Het feitelijke operationeel centrum is een zes meter hoge ruimte met een groot scherm en een panoramaview op Den Helder en het water. De middenzone van het MOC is bestemd voor bezoek, dat een ‘eigen’ route krijgt in het gebouw.

De kantoorruimtes van het MOC vangen daglicht via grote ramen, met verticale ‘kieuwen’ als zonwering. Functies als de fietsenstalling, kleedkamers en dergelijke zijn juist daglichtarm en in het midden van het gebouw geplaatst. In het interieur van de middenzone en het operationele deel van het gebouw, schept de duurzame keuze voor zoveel mogelijk hout een warme, zachte sfeer.

cepezed

partners

 • interieurontwerp: cepezedinterieur
 • installatieadviseur: nelissen ingenieursbureau
 • constructie & landschap: arcadis
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000