menu sluiten

KWR 

KWR Watercycle Research Institute is een gerenommeerd onderzoeksinstituut op het gebied van water en watercycli. KWR werkt voor (internationale) drinkwaterbedrijven, waterschappen, overheden en de industrie. cepezed ontwierp een nieuw kantoor aan de Groningenhaven in Nieuwegein. Het gebouw sluit maximaal aan op het omliggende groene landschap.

  • opdrachtgever(s)
  • KWR Watercycle Research Institute
  • locatie
  • Nieuwegein
  • gebruiker(s)
  • KWR Watercycle Research Institute
  • expertise(s)
  • cepezed
lucas van der wee | cepezed

Boven het maaiveld uit  

Het gebouw is grotendeels van glas en ruim een meter van het maaiveld opgetild. Het vormt zo een open, licht en transparant paviljoen op een plateau en biedt de gebruikers een optimale verbinding met de groene omgeving. De brede luifel aan de bovenkant zorgt voor een effectieve zonwering.

Boven het maaiveld uit
jannes linders
lucas van der wee | cepezed

Groen en water  

Het paviljoen van KWR in Nieuwegein heeft een vegetatiedak dat via het dakterras het centrale, getrapte atrium in lijkt te lopen. Alsof de natuur zich letterlijk in het gebouw voortzet! Ook hebben we het gebouw natuurlijk op allerlei vlakken duurzaam gemaakt. Passend bij KWR zijn de duurzaamheidsmaatregelen deels gericht een optimale waterhuishouding.

Groen en water
jannes linders

Open structuur  

De gebouwstructuur bestaat voor een belangrijk deel uit twee generieke beuken met een diepte van twaalf meter. Deze hebben geen dragende wanden, zijn dus vrij indeelbaar en hebben een bruto verdiepingshoogte van vier meter. Dit maakt iedere denkbare combinatie mogelijk van laboratoria, kantoren en gedeelde functies als overlegplekken, stilteruimtes en brainstormruimtes. Doorgangen en loopbruggen verbinden de twee beuken met elkaar.

Open structuur
jannes linders
cepezed

Hart van KWR Nieuwegein  

Tussen de beuken in vormt een getrapt atrium het kloppend hart van het gebouw. Hier kun je werken en overleggen, maar ook koffiedrinken en eten in het restaurant. Ook vinden hier bijvoorbeeld conferenties of andere bijeenkomsten plaats.

Hart van KWR Nieuwegein
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

partners

  • opdrachtgever: kwr watercycle research institute
  • interieurontwerp: fokkema & partners
  • constructies: pieters bouwtechniek
  • installaties: dwa
  • bouwfysica & duurzaamheid: dgmr
  • hoofdaannemer: van wijnen
  • installateur: kuijpers
  • staalconstructie: brink staalbouw
  • gevels: alkondor

prijzen & nominaties

  • BNA Gebouw van het jaar 2016 | categorie Stimulerende omgevingen
  • daylight award 2016 | tweede plaats
  • nominatie eu mies award | 2016
  • arc15 architectuur award | 2015
klik om door te gaan