menu sluiten

Medisch Centrum Alkmaar 

cepezed en cepezedinterieur ontwierpen een ruim 55.000 m² Regionaal Topklinisch Interventie Centrum voor het Medisch Centrum Alkmaar (MCA), dat inmiddels deel is van de Noordwest Ziekenhuisgroep. De nieuwbouw was bestemd voor een locatie in Heerhugowaard. Na afronding van het volledige ontwerp koos het ziekenhuis alsnog voor een ander toekomstscenario.

  • opdrachtgever(s)
  • MCA
  • locatie
  • Heerhugowaard
  • gebruiker(s)
  • MCA
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedinterieur

Samenwerking  

Voor het ontwerpen van de nieuwbouw is het consortium +ACDC opgericht. Dit bestond uit cepezed, de ingenieursbureaus Deerns en ABT en adviesbureau Cure+Care consultancy. Samen verzorgden de partijen het total design.
cepezedinterieur ontwierp daarnaast de vaste inrichting van met name alle publieks- en patiënttoegankelijke ruimtes.

Samenwerking
cepezed

Total design  

Het Regionaal Topklinisch Interventie Centrum (RTIC) is ontworpen op acute zorg, behandeling, verblijf en klinische diagnostiek. Het Medisch Centrum Alkmaar zette in op waardevast ontwikkelen, onder meer door middel van een optimale flexibiliteit van het ontwerp. Dit is één van de redenen waarom MCA voor cepezed als architect koos.

Het consortium ontwierp de bedrijfsprocessen, de functionele en de logistieke indelingen en de fysieke zowel als als virtuele infrastructuur van het ziekenhuis in optimale samenhang. Belangrijke uitgangspunten van het total design waren een prettig binnenklimaat en een aangename beleving met veel uitzicht, daglicht en schaaldifferentiatie.

Total design
cepezed
cepezed

Scheiding van behandelen en verblijven  

Het ontwerpteam heeft de behandel- en verblijfsfuncties van het ziekenhuis radicaal van elkaar gescheiden en in separate volumes ondergebracht. Alle strikt medische functies zijn zo gehuisvest in één langgerekt en hoogefficiënt bouwblok.

De beddenafdelingen zijn ondergebracht in een naastliggende, vriendelijk meanderende gebouwvorm. Deze opzet biedt voordelen op gebied van indeling, verkeersstromen, daglicht en uitzicht.

Scheiding van behandelen en verblijven
cepezed
cepezed

partners

  • opdrachtgever: mca (inmiddels noordwest ziekenhuisgroep)
  • interieurontwerp: cepezedinterieur
  • landschapsontwerp: buro lubbers
  • constructies, bouwfysica & akoestiek: abt
  • installaties & duurzaamheid: deerns
  • brandveiligheid: dgmr
klik om door te gaan