menu sluiten

Nutricia Research 

Het Science Park in Utrecht ontwikkelt zich momenteel snel tot brandpunt van wetenschappelijk onderzoek en kennisintensieve bedrijvigheid op het gebied van Life Sciences. Het door cepezed ontworpen Nutricia Researchgebouw bevindt zich op dit terrein. Hier concentreert de Franse multinational Danone zijn Europese R&D-activiteiten op het gebied van medische en babyvoeding.

  • opdrachtgever(s)
  • ovg real estate
  • locatie
  • utrecht
  • gebruiker(s)
  • Danone
  • expertise(s)
  • cepezed
jannes linders

veel open ruimtes  

De hoofdstructuur van Nutricia Research bestaat uit een vierhoekige plattegrond met twee schuine zijden, waarin twee grote uitsparingen als atria fungeren. Het gebouw kent zo uiteindelijk drie hoofdbeuken. Een omgang met luchtbruggen die de atria overspannen, maakt op de verdiepingen deel uit van de logistieke routings.

Een zogenaamd ‘plaza’ strekt zich uit over een substantieel deel van de eerste verdieping en omvat tevens de vloervelden van beide atria. Een skybar fungeert als een uitbreiding van het plaza beneden.

veel open ruimtes
cepezed

doorkijk in het gehele gebouw  

De dubbelhoge plint is geheel transparant, waardoor het gebouw een uitnodigende uitstraling heeft en tevens zicht biedt op de activiteiten binnen. Daarboven is het pand horizontaal geleed in een afwisseling van donkere gevelbanden en hoge, kozijnloze glasstroken.

Het ontwerp van Nutricia Research is gericht op het scheppen van een open, dynamische en inspirerende omgeving met een hoog comfort en een grote mate van functionaliteit. Het kent veel ruimtelijke diversiteit met lange zichtlijnen. Hierdoor kunnen gebruikers zich er zowel goed in oriënteren, als genieten van talrijke in- en externe uitzichten.

doorkijk in het gehele gebouw
jannes linders
jannes linders

Alle benodigdheden onder één dak  

Naast lange zichtlijnen en een gevarieerde beleving garandeert de ruimtelijke structuur een divers en efficiënt ruimtegebruik. De ruimtes zijn geheel flexibel in te delen. Hierdoor zijn kantoren en laboratoria bijvoorbeeld uitwisselbaar en biedt de ontsluiting tevens de mogelijkheid tot multi-tenant gebruik.

In het nieuwe pand van Nutricia Research werken ruim vierhonderd medewerkers. Het gebouw beslaat onder meer een pilot plant, laboratoria, kantoren, opslagcapaciteit, een conferentiecentrum, een café en een restaurant. Het ontwerp is conform cepezed-traditie gebaseerd op een sterk rationeel stramien en volledig gerealiseerd met behulp van geprefabriceerde bouwelementen. Mede hierdoor heeft het pand van Nutricia Research een BREEAM-excellent certificaat voor duurzaamheid behaald.

Alle benodigdheden onder één dak
jannes linders

partners

  • opdrachtgever: edge technologies
  • interieurontwerp: chris pachen
  • constructies: bartels
  • installaties: deerns
  • bouwfysica & duurzaamheid: dgmr
  • hoofdaannemer: bam
  • staalconstructie: staalbouw nagelhout
  • gevels: leebo leeframe

prijzen & nominaties

  • meest duurzame opgeleverde gebouwen | Dutch green building council | vierde plaats | 2014
  • award duurzame architectuur | genomineerd | 2014
klik om door te gaan