menu sluiten

plus ultra amsterdam

bekijk

plus ultra amsterdam 

Op het Medical Business Park in Amsterdam Zuidoost is de bouw gestart van een geavanceerd multitenant laboratoriumgebouw. Plus Ultra Amsterdam staat pal naast het AUMC en is speciaal bedoeld voor innovatieve bio- en healthtechbedrijven.
Gemeenschappelijke faciliteiten in het gebouw bevorderen de kennisuitwisseling die bij innovatie zo belangrijk is. En de kantoren en laboratoria hebben een flexibele maat, zodat precies ingespeeld kan worden op de ruimtevraag van de huurders.

  • opdrachtgever(s)
  • Kadans Science Partner
  • locatie
  • Amsterdam, Medical Business Park
  • gebruiker(s)
  • diverse huurders
  • discipline(s)
  • cepezed
    cepezed interieur

glazen voet Plus  

Ultra Amsterdam krijgt een opvallende, glazen voet met daarboven een meer gesloten volume van vijf bouwlagen, dat aan de voorzijde uitkraagt. De transparantie van de eerste twee bouwlagen en de verschuiving in de gevel versterken het karakter van beide volumes nog eens. In de twee zonnigste gevels zijn pv-panelen verwerkt, zowel vlak als in uitkragende vinnen. De vinnen vergroten het totaaloppervlak aan pv-panelen en zij staan precies in de juiste hoek, wat de energieopname optimaliseert. Bovendien verlevendigen ze het gevelbeeld.

Plus Ultra is ontworpen als een ‘kit of parts’, wat de bouw versnelt en demontage vergemakkelijkt. De plattegrond van de kantoren en laboratoria kan worden afgestemd op de behoefte van de huurders. Zo is de verhuur altijd op maat, waardoor leegstand nauwelijks voor zal komen. De ontsluiting, installaties en bemetering houdt rekening met deze flexibiliteit – op een fijnmazig stramien van 2,70m. Huurders kunnen een volledige verdieping huren, maar ook een halve. Of meerdere verdiepingen boven elkaar met bijvoorbeeld een eigen trap.

glazen voet Plus

uitnodigend  

De kern van het gebouw bevat gemeenschappelijke faciliteiten. Bij de entree op de begane grond zijn onder meer de receptie, een koffiebar en twee vergaderzalen gesitueerd en elke verdieping krijgt een eigen ontvangstruimte. Door de lange zichtlijnen en rechte routes vind je vanzelfsprekend je weg. Het trappenhuis, dat tot de bovenste verdieping rijkt, is open en de treden zijn uitnodigend ruim.

Hallen en gangen zijn met zorg vormgegeven zodat het prettig toeven is op de plekken waar je elkaar toevallig tegenkomt. De gemeenschappelijke ruimtes zijn ingericht met een door cepezedinterieur ontworpen meubellijn. Deze is ook gebruikt bij de Plus Ultra-gebouwen die cepezed – voor dezelfde opdrachtgever (Kadans Science Partner) – ontwierp voor de campussen van Leiden en Utrecht.

uitnodigend
cepezed

duurzaamheidsambities  

Het dak van Plus Ultra Amsterdam is zo veel mogelijk beplant met sedum. Dit vermindert de hittestress in de omgeving en koelt het onderliggende gebouw en de zonnepanelen op het dak. Bovendien haalt de stikstof uit de lucht en bevordert het de biodiversiteit, net als de vogel- en vleermuiskastjes die zijn geïntegreerd in de gevel en op het dak. De waterretentie in het groendak en de grijswaterreservoirs in de kelder verminderen en reguleren de afvoer van hemelwater op het riool. Het grijswatersysteem is bedoeld om de toiletten door te spoelen en het binnengroen te bewateren. Resterend regenwater wordt op het eigen terrein geïnfiltreerd en doorgesluisd naar het achtergelegen oppervlaktewater.

De daglichtinval van het gebouw is geoptimaliseerd en de interne warmtelast geminimaliseerd. Voor de regulering van de binnentemperatuur wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van watergedragen systemen: het overgrote deel van de ruimten wordt verwarmd en gekoeld met klimaatplafonds. In lijn met de duurzaamheidsambities van de gemeente Amsterdam realiseren cepezed, opdrachtgever Kadans Science Projects en de uitvoerende partijen zo een BREEAM-NL Outstanding certificatie. Daarbij wordt Plus Ultra Amsterdam een energieneutraal en gasloos gebouw.

duurzaamheidsambities
cepezed

partners

  • opdrachtgever: Kadans Science Partner
  • installatieadviseur, bouwfysica en duurzaamheid: Deerns
  • constructeur: Archimedes
  • aannemers: Wijnen Bouw, JWR, Instaan
  • beheer: Kadans Science Partner
  • interieurontwerp: cepezedinterieur