menu sluiten

SintLucas Eindhoven 

Op het voormalige Philips Natlab in de wijk Strijp S in Eindhoven zijn onder meer de compact disc en dvd ontwikkeld. cepezed kreeg de opdracht om dit luisterrijke gebouw in combinatie met nieuwbouw te transformeren tot het SintLucas college Eindhoven, een (v)mbo-school voor creatief-technische en ondernemingsgerichte opleidingen.

  • opdrachtgever(s)
  • SintLucas
  • locatie
  • Eindhoven
  • gebruiker(s)
  • SintLucas college
  • expertise(s)
  • cepezed
léon van woerkom | cepezed

Culturele binding  

De structuur van het ensemble is gebaseerd op de oorspronkelijke bebouwing van twee langgerekte, tweelaagse bouwstroken met aan de noordwestzijde van iedere strook een reeks paviljoens. Aan de zuidkant zijn de stroken verbonden door een bouwblok waarin NatLab (voorheen Plaza Futura) gevestigd is. Met deze culturele organisatie heeft SintLucas Eindhoven een sterke wisselwerking.

Culturele binding
cepezed

Eenheid met eigenheid  

Onder het SintLucas-schoolmotto 'zien werken, doet werken', heeft cepezed veel transparantie het gebouw in gebracht. Andere belangrijke uitgangspunten waren een spannende ruimtelijke beleving en veel daglichttoetreding. De nieuwe en bestaande bouw zijn helder te onderscheiden en hebben zichtbaar ieder hun eigen karakteristiek en waarde. Tegelijkertijd vormen ze op een vanzelfsprekende manier één geheel.

Eenheid met eigenheid
Lucas van der Wee | cepezed
Jannes Linders

Ook creativiteit aan de binnenkant  

Ons ontwerp voor de school in het creatieve hart van Eindhoven Strijp-S was erop gericht om ook binnen de school een echte creative community te maken. De ruimtelijke opzet bestaat uit een coherente en doordachte aaneenschakeling van functies.

SintLucas Eindhoven heeft een grote diversiteit aan vertrekken: van theorielokalen tot praktijkruimten, van overlegruimten tot spreekkamers voor de docenten en van individuele studiecellen tot groot, gemeenschappelijk gebouwhart.

Ook creativiteit aan de binnenkant
Lucas van der Wee | cepezed

Het kloppende hart van SintLucas Eindhoven  

De ontsluiting van de bestaande bouw en de hoge nieuwbouw daartussen is georganiseerd vanuit het multifunctionele gebouwhart. Het functioneert onder meer als restaurant, expositieruimte, aula en opvoeringszaal.

Het kloppende hart van SintLucas Eindhoven
léon van woerkom | cepezed
Jannes Linders

Binnenstraat naar de buitenwereld  

De nieuwe middenzone is helemaal gericht op kruisbestuiving: met anderen studenten, maar ook met de buitenwereld. Zo is een commerciële straat opgenomen met bijvoorbeeld een op hoog niveau uitgeruste printshop voor zowel studenten en externen. De creatieve studio’s voor bijvoorbeeld fotografie en AV-montage zijn buiten lestijden ook te huur voor externen.

Binnenstraat naar de buitenwereld
Lucas van der Wee | cepezed
Lucas van der Wee | cepezed

partners

  • opdrachtgever: sintlucas
  • constructies: arup
  • installaties, bouwfyica & duurzaamheid: arup
  • hoofdaannemer: bouwgroep moonen, aannemersbedrijf mp drijvers
  • e-installateur: van der meijden totaaltechniek
  • w-installateur: bo-air
  • staalconstructie: lammers constructie
  • gevels: vpg, kempen cladding, compri

prijzen & nominaties

  • volkskrant publieksprijs, 3e plaats bna gebouw van het jaar, 2017
  • dirk roosenburgprijs, 2017
  • bna gebouw van het jaar, stimulerende omgevingen, 2017
klik om door te gaan