menu sluiten

Smart Mobility Hub Amsterdam

bekijk

Smart Mobility Hub Amsterdam 

Het gebied tussen station Duivendrecht, de Johan Cruijff Arena en het Amstel Business Park groeit de komende jaren uit tot een levendige wijk. Er zijn een groot park, vijfduizend woningen, bedrijfsruimtes, horeca en een sportcomplex gepland. Een kavel van 42.600 vierkante meter is bouwrijp gemaakt voor de Smart Mobility Hub, een centrale schakel tussen tussen het Arenagebied, de bestaande wijken en de stadsuitbreiding.

 • opdrachtgever(s)
 • Gemeente Amsterdam
 • locatie
 • Amsterdam
 • gebruiker(s)
 • evenementenbezoekers en Amsterdammers
 • expertise
 • architectuur

het ontwerp  

cepezed en Buro Sant en Co vertaalden de opgave voor de Smart Mobility Hub naar een imposant gebouw met zoveel mogelijk daglichtinval, flexibele zonering en een toekomstbestendige constructie. Op de eerste twee lagen is ruimte voor verschillende mobiliteitsvormen, parkeergelegenheid en deelvervoer. Een plint met zowel maatschappelijk, als commercieel programma verbindt de Smart Mobility Hub met de Johan Cruijff Boulevard. Op het dak komt een publiek sportpark met allerlei sportfaciliteiten. De route van de straat naar het dak is zorgvuldig vormgegeven om het sportpark vanzelfsprekend met het maaiveld te verbinden.

mobiliteit  

Dankzij de Smart Mobility Hub zijn een aantal losse parkeerterreinen rond de Johan Cruijff ArenA straks verleden tijd. De garage biedt plaats aan 2100 (deel)auto’s, touringcars, standplaatsen voor taxi’s, een kiss & ride-zone en fietsparkeren. De parkeerruimte is flexibel af te stemmen op bijvoorbeeld extra veel touringcars vanwege een evenement in de naastgelegen Ziggo Dome of Johan Cruijff ArenA. Een efficiënt verkeersplan maakt intensief gebruik van de hub mogelijk, zonder in te leveren op gebruikscomfort. Een deel van de garage is bestemd voor (deel)fietsen en (deel)scooters en er zijn ruimschoots oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Hiermee draagt het gebouw bij aan slimmere en schone stadslogistiek en beantwoordt het aan de stijgende vraag naar oplaadpunten.

sportdak  

Op het dak komt een omvangrijk sportpark gericht op een grote diversiteit aan doelgroepen. Naast onder andere 3 voetbalvelden bevindt zich hier een padelbaan, basketbalveld, calisthenics-hub, powerhill, freerun-zone en multivakkenveld. De sportvelden zijn voor gedeeld gebruik, zowel voor lokale amateurclubs en sporters uit Zuidoost, als beoefenaars van specifieke sporten uit de wijde omgeving. Het sportpark is opgezet volgens de principes van het Athletic Skills Model, dat verschillende grondvormen van bewegen combineert. Tussen de sportvelden bevinden zich daartoe verschillende bewegingselementen, zoals een asymmetrische toren, sportbaan, waveline, wiebeltrap en kidszone.

plint  

De Smart Mobility Hub is opgebouwd uit geprefabriceerde elementen die gemakkelijk te demonteren zijn. Hierdoor is het gebouw aanpasbaar. Mochten mobiliteitsmiddelen in de toekomst veranderen, dan verandert de Smart Mobility Hub ondanks zijn grote formaat eenvoudig mee. Dezelfde flexibiliteit is in de plint van toepassing, die eenvoudig af te stemmen is op wisselende gebruikers en als het ware los in het gebouw is geschoven. Hier zal onder meer plek zijn voor maatschappelijke voorzieningen, dienstverlening, winkels en horeca. Hiermee vormt de plint het gezicht van de Smart Mobility Hub aan de Johan Cruijff Boulevard.

(in)spannende trap  

De route van de straat naar het dak is uitnodigend vormgegeven middels een getrapt sportlandschap. Hier raakt het sportpark de boulevard. Tegelijkertijd is het een aankondiging - en uitnodiging - voor het (in)spannende programma dat boven te vinden is.

partners

 • opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
 • landschapsarchitectuur: Buro Sant en Co
 • Sportadviseur: ASM, Kragten
 • bouwfysica en windhinder: LBP | sight
 • mobiliteit: Goudappel Coffeng
 • bouwteam: Heijmans
 • specialist outdoor sportvelden: Finovi
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000