menu sluiten

Stadsarchief Depot Amsterdam Noord 

Het Stadsarchief aan de Vijzelstraat in Amsterdam kampte met een gebrek aan opslagruimte. De Gemeente Amsterdam gaf daarom opdracht een extra archiefbewaarplaats te realiseren. In samenwerking met cepezed werd BAM Bouw en Techniek via een Europese aanbestedingsprocedure geselecteerd voor deze design, build & maintainopdracht.

  • opdrachtgever(s)
  • BAM Bouw en Techniek (dbm contract)
  • locatie
  • Amsterdam
  • gebruiker(s)
  • Stadsarchief Amsterdam
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedinterieur

Kavelvullend complex  

Het nieuwe vier lagen tellende Depot Amsterdam-Noord staat op het Cornelis Douwesterrein, op de hoek van de Tt. Vasumweg en de Internetstraat.

Op een smalle afgesloten patio aan de achterzijde na, vult het 2.665 m² grote gebouw nagenoeg de hele kavel. Ontsloten via een zwaar hek vanaf de Internetstraat fungeert deze patio als eerste beveiligingsschil van het complex, parkeerplaats voor personeel en bezoekers en toegang tot de expeditie.

Kavelvullend complex
cepezed
cepezed

Energieneutraal archiefdepot  

Door de geheel vlakke antracietkleurige gevelbeplating krijgt het gebouw een stoer en robuust uiterlijk. Zorgvuldige detaillering draagt sterk bij aan het hoogwaardige voorkomen. De brede strook pv-panelen aan de gevel is lichtgrijs voor een ton-sur-ton-effect.

Het dak is uitgerust met 1.644 m² aan pv-panelen die het ‘nul-op-de-meter’ archiefgebouw voorziet in de eigen energiebehoefte. Het depot heeft een energieprestatiecoëfficiënt van 0. Het stroomsurplus wordt aan het net teruggeleverd. De eerdergenoemde patio is ingericht met grasstenen en beplanting en heeft een waterretentiecapaciteit van ruim 150 m² voor overtollig regenwater.

Energieneutraal archiefdepot
lucas van der wee | cepezed

Total cost of ownership  

Het project zet in op minimaal materiaalgebruik, een hoge duurzaamheid en efficiëntie in beheer en onderhoud. De toepassing van geprefabriceerde onderdelen met standaard systeemmaten garandeert een schone en snelle assemblage, met de mogelijkheid voor de- en remontage. Deze door cepezed veelvuldige gebruikte bouwmethodiek sluit naadloos aan bij de ambities van de Gemeente Amsterdam om bij te dragen aan de circulaire economie.

Het duurzame en circulaire depotgebouw is in november 2019 opgeleverd.

Total cost of ownership
lucas van der wee | cepezed

Spil van de expeditie  

Het truckdock is een inpandige ruimte waar de elektrische wagens veilig en droog kunnen laden en lossen. Het dock ligt centraal in de gebouwindeling en is geoptimaliseerd voor een efficiënt werkproces. Om het dock zijn de personeelskantine, kantoorruimte en de diverse ondersteunende functies gesitueerd. Alle ruimtes hebben glazen puien.

De binnenkomende archiefmaterialen worden in de intakeruimte gescheiden in een zogenaamde vuile en schone stroom. In de vuile ruimtes worden materialen gereinigd en zo nodig in quarantaine geplaatst. Schone archiefmaterialen gaan naar de registratieruimte of direct door naar de depots. Deze zijn bereikbaar via een centrale zone, voorzien van lift en trappenhuizen.

Spil van de expeditie
cepezed
lucas van der wee | cepezed

45 kilometer archief  

De depotruimtes, goed voor ruim 45 strekkende kilometer aan archiefplanken, zijn logisch en overzichtelijk ingedeeld en per niveau afzonderlijk bereikbaar.

Voor de beste archiveringsomstandigheden en energiebesparing vindt de klimatisering plaats volgens het zo geheten Scandinavisch model.

45 kilometer archief
lucas van der wee | cepezed

partners

  • Opdrachtgever: gemeente amsterdam
  • gecontracteerd consortium: bam bouw & techniek
  • Interieurontwerp: cepezedinterieur
  • constructies: bam bouw & techniek
  • Adviseur installaties e&w: Halmos Adviseurs, Wassenaar
  • installaties, bouwfysica & duurzaamheid: dgmr
  • hoofdaannemer: bam bouw & techniek
  • Staalconstructie: Vic Obdam
klik om door te gaan