menu sluiten

stationsoutillage 

Het perron van deze treinstations was verouderd. Daarom schreef ProRail een tender uit. Het ontwerpbureau voor de openbare ruimte Blom & Moors kreeg de opdracht. cepezed ontwikkelde voor hen een wachtruimte, kiosk en glazen windscherm dat tegelijkertijd een leunelement is.

  • opdrachtgever(s)
  • blom & moors ontwerp openbare ruimte
  • locatie
  • Leiden en Amsterdam
  • gebruiker(s)
  • ProRail
  • expertise(s)
  • cepezed

Doorzichtige wachtruimte en kiosk  

cepezed maakte verschillende ontwerpen voor elementen, die uitgaan van een zo groot mogelijke transparantie. De drie meter hoge wachtruimte en kiosk hebben daarom geheel flush geassembleerde glaswanden. De samenstellende platen zijn verlijmd. Aan de onderzijde zijn ze bevestigd op een terugliggende plint van roestvast staal.

Doorzichtige wachtruimte en kiosk
Léon van Woerkom | cepezed
cepezed

Het dakpakket  

Het dakpakket van de wachtruimte en kiosk bestaat uit een geprefabriceerd houtskelet-element dat stabiliteit verleent. In de minimale hoogte zijn de akoestische voorzieningen en bedrading voor de verlichting opgenomen.

Het dakpakket
Léon van Woerkom | cepezed

Kiosk vs. wachtruimte  

Omdat de kiosk op het perron ook een werkruimte is, zijn de wanden in dubbel glas uitgevoerd. Ook is het dakpakket dikker dan dat van de wachtruimte. Eén geveldeel is gesloten uitgevoerd; een kiosk heeft namelijk meer installatievoorzieningen nodig dan een wachtruimte.

Kiosk vs. wachtruimte
Léon van Woerkom | cepezed

Windscherm geeft kleur aan het perron  

Het windscherm bestaat uit een roestvaststalen frame met LED-element en sta-zit-steun ineen. Ertussen is een dubbele glasplaat geklemd. Op de glasplaten is een nauwelijks zichtbaar bolletjespatroon gezeefdrukt.
Omdat de platen in verschillende kleuren verlicht kunnen worden, krijgt ieder perron zijn eigen uitstraling.

Windscherm geeft kleur aan het perron
cepezed
jannes linders

Voor elk treinstation een passend element  

De verschillende voorzieningen op de perrons hebben een modulaire opzet: die maakt een snelle bouw én variatie in maatvoering mogelijk. Zo is er voor elk treinstation een passend element te creëren.

In 2010 is de vernieuwde stationsuitrusting in verschillende combinaties uitgevoerd. Op station Leiden Centraal zijn onder meer een wachtruimte en kiosk geplaatst. De perrons van Amsterdam Bijlmer Arena zijn onder meer voorzien van het glazen windscherm annex leunelement.

Voor elk treinstation een passend element
jannes linders

partners

  • opdrachtgever: blom & moors ontwerp openbare ruimte
  • constructies: swinn
  • hoofdaannemer: jan kuipers
klik om door te gaan